Most kezded a futást?! Ezeket a tipikus hibákat kerüld el

A Runnersworld.hu  sok tanácsot adtak már olvasóinknak is. A futás szakértőinek tollából már regenerációval kapcsolatban is olvashattunk hasznos információkat, de az étkezéssel kapcsolatosan is tudtak újat mondani. Most a kezdőknek adnak tanácsot, ami azért is nagyon aktuális, mert a koroanívus-járvány miatt sokan a szabadban próbálnak rekreációs sporttevékenységet folytatni. érdemes hallgatni a tanácsaikra, mindenki gondolja végig milyen hibákat szokott elkövetni.

winter running 4 da win | Running clothes, Trail running women, Best trail  running shoes

 

Sokan csak nagyon nehezen veszik rá magukat a futásra, és ha végre elérkezett az életmódváltás pillanata, nem szabad hibákkal elrontani a kezdeti lelkesedést. Ha rosszul érezzük magunkat, vagy rosszabb esetben lesérülünk, könnyebben eljuthatunk a gyors befejezéshez, hamar elszáll a lendület. Bár egyszerűnek tűnik egy futóedzés kivitelezése, de a fontos alapokra érdemes odafigyelni, hogy semmi ne rontsa el a sikerélményt.

 

Túlöltözöl

Úgygy öltözz, mintha 10 fokkal melegebb lenne, mint a tényleges hőmérséklet. Lehet, hogy az elején még kellemes lesz a nagyon sok ruha, utána viszont csak hátráltat az edzésben és nagyon kényelmetlen lesz a dolog!

 

Alulöltözöl

A bőrhöz legközelebb eső ruha legyen olyan, ami jó légáteresztő, középen legyen olyan felső, ami melegít, végül fontos egy réteg olyan anyag, ami vékony, de véd a hidegtől és a széltől.

Eleinte nem lesz egyszerű megtalálni a tökéletes kombót, de ez csak gyakorlás és tapasztalat kérdése!

 

Nem viselsz fényvisszaverő holmit

Nagyon fontos a biztonság, a jó láthatóság. Korán sötétedik, sokszor ködös az idő, nem jók a látási viszonyok – így biztonságod és a láthatóságod érdekében érdemes törekedni arra, hogy könnyen észrevehető legyél az autósok, kerékpárosok, rolleresek számára.

 

Nem viselsz megfelelő kesztyűt

Ne hagyd, hogy az ujjaid annyira fázzanak, hogy attól legyen kevébé élvezetes az edzés. Érdemes beruházni egy-egy darabra, akár olyanra, ami sportboltban kapható, akár egy teljesen hétköznapi kesztyűre – a lényeg, hogy melegítsen!

 

Túl messzire mész otthonról

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik egy igen kalandos futás megtervezése, de eleinte ilyet ne vállalj be – ha ugyanis hirtelen nagyot változik az idő, kerekedik vihar, nem fogod élvezni a futást. Kezdőként eleinte érdemes bevált terepeken, futópályán edzeni!

 

Borzalmas körülmények között akarsz futni

Persze, hogy az ösvények nagyon csábítóak tudnak lenni, és bár arra biztatnak, hogy fedezd fel a téli csodaországot, de a feltételek futás előtti ellenőrzése elengedhetetlen. Télen sok meglepetést rejt a természet, amik időnként bizony veszélyesek és kényelmetlenek lehetnek – ha nagyon új helyre vágysz, érdemes előtte bebarangolni és felfedezni a területet!

 

Nem ismered megfelelően a környéket

Télen korán sötétedik, ha pedig délután edzel, nagyon fontos, hogy tényleg ismerd a helyet, ahol futsz. Ne csak nagyjából, hanem teljesen legyél képben azzal, melyik út hova vezet, mert a hidegben, izzadtan nem jó móka eltévedni.

Nem tartod fontosnak a téli cipő beszerzését

Abban már segíttetünk, hogy milyen szempontok alapján kell cipőt választani, de télen nagyon más körülmények között edzünk, mint nyáron, így természetes, hogy más jellegű cipőre van szükség – olyanra, aminek sokkal jobb a tapadása. Ha úgy érzed, hosszú távra tervezel a kinti edzésekkel, nem árt beruházni egy téli, melegebb darabra!

 

Gyorsan akarsz futni, de…

Tudod, hogy nyáron nagyjából miket futsz, így most is ugyanez a terved. Ám ne feledd, a hó, a jég, a nedves út mind-mind lassítanak, így teljesen felesleges irreális elvásárokat támasztanod magaddal szemben. Fuss, mert jól esik, fussd végig a telet, hogy fitt maradj, de kezdőként ne most akarj egyéni csúcsokat dönteni!

 

forrás: https://www.runnersworld.hu/tipikus-kezdo-futobakik-teli-futaskor-134859