Eplény kinyitott, de SÍ vagy SNOWBOARD?! Melyik a jobb?! Érvek és tanácsok a választáshoz

Idén nehezebben leszek elérhetőek az alpesi sípályák, de az egyik legfelkapottabb hazai sícentrum már egy hete kinyitott. Aktuális lehet a kérdés, melyik hobbisporttal próbálkozzon aki most kezd ismerkedni a téli sportokkal. Síelés Vs. Snowboard! Az örök dilemma. Ezen a kérdésen már sokan vitatkoztak, most összeszedjük az érveket.

Skiing vs Snowboarding (Updated for 2019)

 

Vannak olyan örök vitaforrások sport témakörben, ami akár szórakoztató is tud lenni, de soha nem sikerül véglegesen megfejteni a nézetkülönbségeket. Általában olyan sportágak szerelmeseinek vitája ez, amik valamilyen jellegzetességükben közel állnak egymáshoz. Mindig úgy kezdődik a beszélgetés: de az azért jobb mert…, de az meg azért mert ….., és sorolják az érveket. Télen viszont mindent visz a síelők és snowboardosok összecsapása, ez egy soha véget nem érő hadakozás. De nézzük a tényeket, próbáljunk reális döntésre jutni, melyiket ajánljuk.

Most négy szempontból, elfogulatlanul próbálunk igazságot tenni. De azzal kicsit sem akarunk foglalkozni, hogy ki miért zavarja  a másikat a pályán, mert ez nem sportágfüggő, hanem általános intelligencia kérdése.

 

Tanulás

A síeléssel a kezdetekben könnyebb dolgunk van, mivel a testsúly két léc között tartása valamivel egyszerűbb feladat, mint az alig 30 cm széles deszka fölött egyensúlyozni. A sí természetesebb mozgásforma, mint a snowboard, így hamar elsajátítható, már ami az alapokat illeti. Szépen síelni viszont nehéz. Nagyon nehéz. Az ösztönös megoldások pikk-pakk ellened fordulnak a meredek szakaszokon, aláássák az eleganciádat, bajt okoznak és rájössz, mégsem ördögtől való ötlet oktatót fogadni.

Lássuk, mit ajánl a snowboard! Hatalmas, látványos, könnyfacsaró eséseket, iszonyatos izomlázat, esetenként végkimerülést és hisztériás rohamot, legalábbis az első időkben. Hogy ez a folyamat meddig tart, az kizárólag az alany állóképességén, egyensúlyérzékén és félelemérzetének mértékén múlik. Ha az első kettő esetedben a pozitív tartományban van, míg az utóbbi a zeró felé közelít, akkor akár egy nap is elég ahhoz, hogy megtanulj forogni, onnan pedig már csak egy lépés a backcountry, na meg a park és kezdődhet is az igazi móka.

Eredmény: döntetlen

 

Sebesség

Mindkét eszköz ugyanazt a kinetikus energiát hasznosítja megfejelve a súrlódás jelenségével, amely hőt termel és vékony vízréteget hoz létre a deszka vagy léc és a hó között. A snowboard egyetlen felületen, illetve az éleken csúszik, ezért kimaxolás esetén lassabbnak bizonyul a sínél, bár úgy sejtem, hogy ezeket az abszolút sebességeket kezelhetjük elméletiként. Valahogy nem látom magam, ahogy 250 km/órával síelek vagy 200 km/órával snowboardozok, merthogy ezek voltak a rekordok pár éve.

Eredmény: elméleti győzelem a sí javára

 

Biztonság

Ha hiszitek, ha nem, a snowboard biztonságosabb, mint a sí. Amikor egy snowboardos nagy sebességgel elesik, pont az menti meg a komolyabb sérülésektől, ami elsőre olyan félelmetesnek tűnik: egyetlen deszkalapra vannak rögzítve a lábai, ami védi a testét a ficamoktól és törésektől. Valójában a síelés a bátrak sportja: mivel minden egyes végtagod külön-külön lobog eséskor, nagyobb valószínűséggel akarnak fájdalmasan eltávolodni gazdájuktól.

Eredmény: a papírformát cáfolva ezt a kört a snowboard viszi.

 

Kényelem

Ha belegondolunk, hogy az első síterepek az 1920-as években nyíltak meg az Alpokban, a snowboardot pedig csak pár évtizede engedték be először a pályákra Észak-Amerikában, akkor könnyen beláthatjuk, hogy miért vannak a mai napig a síelőkre optimalizálva a terepek. A csákányos felvonó snowboarddal igaz kihívás, de a beülős liftekből sem egyszerű visítással kombinált esés nélkül kiszállni. A lecsatolás-felcsatolás örökös macerája sok-sok hóban ülve eltöltött hideg percet garantál. A vízszintes pályaszakaszokon a snowboardosok irigykedve bámulják síbottal felszerelt kétléces pajtásaikat, akik közül az igazán jófejek el is vontatják egyléces barátaikat egy darabon. Talán az egyetlen pont, ahol a snowboard – vagy legalábbis a cipő kényelmesebbnek bizonyul, az a hütte, ami persze nem utolsó szempont. Állítólag még autót is lehet benne vezetni.

 

Tehát ezekben az összehasonlításokban a síelés jött ki ajánlhatóbbnak, de természetesen ez csak egy általánosított megállapítás. Mindenkinek más a prioritása. Az sem mindegy, milyen korban, hány évesen kezdünk bele ezekbe a sportokba. Talán az a legjobb, ha mindkettővel megismerkedünk, és pályának, időjárásnak, edzettségnek megfelelően döntjük el, melyik sportot választjuk.

 

Forrás. www.sielok.hu