Télen is fontos a megfelelő folyadékbevitel! De mennyit igyunk edzés alatt?

Télen, a hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk kevesebb folyadékot fogyasztani. De ilyen időszakokban is, kiemelten az intenzívebb tréningek közben, fontos számolnunk a tervezett folyadékbevitelt. De mennyit kell innunk edzés alatt? Manapság azt mondják, elég akkor inni, ha megszomjazunk. Azonban sokszor csak akkor jut eszünkbe, amikor már teljesen kiszáradtunk.

Eric O’Neal és kollégái végeztek ezzel kapcsolatban kutatásokat az Észak-Alabamai Egyetemen. A kísérletek egyik meglepő eredménye, hogy a testsúly volt meghatározó a számunkra szükséges folyadékbevitel mennyiségének tekintetében. Mikor a kísérletben résztvevők többet ittak, egyszerűen csak többet vizeltek és fordítva. Szóval a testsúlyunk alapján nem lehet megállapítani, mennyi vizet kellene pótolnunk az edzés során elvesztett folyadékból.

A probléma az, hogy hiába alakul ki a vízhiány, az ember legtöbbször csak másnap reggel érzi először, hogy mennyire szomjas.

A legjobb figyelmeztetést a vizeletünk színe jelenti számunkra. Ha sötétebb, az azt jelenti, hogy a testünk szomjazik. Ilyenkor azért lesz sötétebb, mert vízhiány esetén a szervezet hormont termel, ami fokozza a vízvisszaszívást a sejtekbe, megakadályozva ezzel kiszáradásukat, kevesebb választódik ki belőlük a vizelet termelése során. Így több lesz benne az azt sárgára színező oldott karbamid aránya. Túl sok folyadék bevitel esetén pont az ellenkezője történik, a vizelet szinte színtelen lesz.

Meg kell találni az arany középutat. Szervezetünk így vagy úgy, de jelezni fog, ha valamit rosszul csinálunk. A megfelelő mennyiségű folyadék tehát nem függ a testsúlytól, de a vizeletünk színe alapján könnyen belőhetjük a szükséges mértéket. Minél többet edzünk, értelemszerűen annál többet kell innunk. Ezt sokan nem veszik figyelembe és ezért romlik a teljesítőképességük. Figyeljünk oda az alapvető jelekre: fáradékonyság, kimerültség, gyengeség, szédülés, fejfájás, szívdobogásérzet, izomgörcsök, vérsűrűsödés, nehezebb székletürítés.

Forrás: Runner’s World