Futás maszkban?! Érvek / ellenérvek és a megoldások!

A Mozgásvilág.hu szakembereinek tanácsaira már hivatkoztunk oldalunkon, hiteles forrásnak tekinthetőek ha tömegsportokról van szó. Most a legaktuálisabb témával foglalkoznak írásukban, a sportolás közbeni maszkviselésről írnak. Aki próbálta már a maszkban futást pontosan tudja mennyire lehetetlen próbája ez a tűrőképességnek, de nem jobb a helyzet a statikusabb testmozgásoknál sem. Viszont olyan előnyei is lehetnek a maszkban edzésnek, amit elsőre nem is gondolnánk. A profi sportolók edzésmódszere lehet a pozitív példa, érdemes mérlegelni az alábbi érveket.

16 Running Mask Options to Wear Outside During the Coronavirus Pandemic |  SELF

A sportolás közbeni maszkviselés nem újkeletű, de mivel napjainkban a koronavírus miatti óvintézkedések szerves részét képezi az légzőszervek eltakarása, így talán aktuálisabb a kérdés, mint valaha. A maszkban sportolás okai lehettek eddig a légszennyezettség, vagy akár a teljesítménynövelés is, manapság pedig a fertőzések elkerülése végett már sok esetben nem egyéni döntés kérdése, hanem egyenesen kötelező (pl. fitnesz termekben, fedett tornatermekben). A cikkben annak jártunk utána, hogy a vírus terjedésének megakadályozása mellett milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek a sportolás közbeni maszkviselésnek, megkülönböztetve egymástól a különböző típusú maszkokat.

 

POZITÍVUM (+) Ha városban bringázás közben ragadtál már be pöfékelő busz mögé, és vártad végig, amíg a jármű a  megállóból vastag fekete füstöt eregetve elindul előtted… Ha álltál kétezres csúcson ordító szélben, jégesőben úgy, hogy még a szempillád is ropogósra fagyott… Ha csapattál le a sípályán szúrós havazásban, menetszélben… és a fenti tevékenységek során orrodat-szádat maszk, símaszk vagy legalább egy csősál védte, akkor a saját bőrödön tapasztalhattad meg a maszkok jó pár előnyét.

NEGATÍVUM (-) Ha városban bringázás közben, kétezres csúcson, jégesőben állva, menetszélben sípályán csapatva orrodat-szádat maszk, símaszk, vagy legalább egy csősál fedte, akkor a saját bőrödön tapasztalhattad meg a maszkok jó pár hátrányát is.

A maszkviselés kellemetlen velejárói

Kezdjük gyorsan az utóbbiakkal. A maszk használata a fenti esetekben valóban nem túl kényelmes és szívmelengető élmény. Az arc befülled, a hétköznapi használatra tervezett maszkok a legtöbb esetben egyáltalán nem kényelmesek, és még csak nem is esztétikusak. És ha még szemüveg is része a felszerelésnek, a lencse – inaktív állapotunkban, mondjuk egy piros lámpához érve – azonnal bepárásodik. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk egy kiadós hagymás-szalonnás túrareggeli után kénytelen az ember a saját maga által kilélegzett levegőt visszaszívni a hegyen… khm… Tovább is van, mondjuk még?

 

A símaszk a párától átázik, majd hegyi viszonyok között akár meg is fagy, az egészségügyi céllal viselt levegőszűrős maszkokban pedig a filtert kell állandóan cserélgetni.  Az eldobható orvosi maszk szennyezi a környezetet, a nem orvosit pedig lehetőleg naponta mosni kell…

Akik már a pandémiás időszak előtt is bátorkodtak a fővárosban, maszkban tekerni – ld. a cikk szerzője – azok akár a gyalogosok, autósok maszkra utaló, nyomdafestéket kevéssé tűrő megjegyzéseit is kénytelen voltak néha elviselni… Röviden tehát a sportolás, egészségügyi célzatú testmozgás valóban sok szempontból komfortosabb maszk nélkül.

Légzés maszkban

A kényelmetlenség és a nem túl megnyerő küllem egy dolog. De vajon mi a helyzet a maszkok legfőbb hátrányaként említett nehéz légzéssel, a sokak által kiáltott oxigénhiányos állapottal, a túl sok belélegzett szén-dioxiddal, szédüléssel, ájulással? Valóban árt a maszk viselése akár hétköznapi tevékenységek során, nem is beszélve az intenzív sportolásról? A kérdést feltettük egy tüdőgyógyász – Buteyko-légzésterapeutának, dr Kovács Lászlónak, aki elmondta, hogy

a maszkviselésnek valójában számos előnye van azon túl, hogy véd bennünket a fertőzésektől, és védi a környezetünket attól, hogy esetleg mi fertőzzünk meg másokat.

Bizonyos vélekedésekkel ellentétben az orvosi maszk, vagy a textil maszk nem okoz oxigénhiányt. Sem egészséges, sem beteg emberekben, eltekintve a súlyos légzési elégtelenségben szenvedő betegektől, de ők úgyis oxigénterápiára szorulnak. Az asztmások esetében, akik amúgy is túllélegeznek, inkább jót tesz a maszkhasználat azzal, hogy valamelyest fékezi a légzést.””– mondta Dr. Kovács. A terapeuta egy komoly téveszméről is egyből lerántotta a leplet, ez pedig nem más, mint az, hogy minél több levegőt lélegzünk, annál jobbat teszünk magunknak, hiszen ezáltal több oxigénhez jutunk. Éppen e logikusnak tűnő tévedés mentén gondolják sokan, hogy a maszkhasználat ártalmas lehet, különösen egy asztmásnak. Azonban – a fentebb említett légzési elégtelenség kivételével – ennek az ellenkezője igaz.

„Inkább takarékosabban kellene bánnunk a be- és kilélegzett levegővel, a maszk pedig segít ebben nekünk. Nemcsak fékezi a légzést, hanem alóla részben visszalélegezzük a saját kilélegzett levegőnket, aminek sokkal magasabb a szén-dioxid tartalma, mint a légköri levegőé, és ez pótolja a túllégzéssel elvesztett szén-dioxidot. Hatására a perifériás erek is tágulnak, javul a keringés, a sejtszintű oxigénellátás és a szervek működése.” – foglalta össze a maszkhasználat légzésre és szervezetre gyakorolt jótékony hatását a szakértő (a túllégzés – hiperventilláció – szén-dioxid veszteséget okoz, pedig a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű szén-dioxidra a megfelelő működéshez. Nem véletlenül alkalmazzák ilyen esetekben a zacskóba lélegzést, elősegítve ezzel a túllélegzés megszüntetését – a Szerk.) .

Edzés maszkban (edzőmaszkok)

Éppen a fent leírtakban találhatjuk meg annak magyarázatát, hogy miért használ edzéseken maszkot egyre több élsportoló. Esetükben azonban más szempontokat is figyelembe kell venni. (És itt most nem arra gondolunk, hogy a maszk jól eltakarja, amint megfeszült arcizmokkal valaki erőlködik az utolsó száz méteren).

Minél inkább beéri kevesebb levegővel egy sportoló, és minél magasabb a szén-dioxid toleranciája, annál nagyobb teljesítményre képes.

Ebben talán még egy „sima” orvosi maszk is segíthet, de egy öblösebb, munkavédelmi maszk még hatásosabb.” – mondta dr. Kovács.

Aki pedig még ennél is hatékonyabban szeretné fejleszteni az állóképességét, annak ott vannak a direkt erre a célra kifejlesztett, a levegőt szabályozottan, ál

UA SPORTSMASK - best facemask for athletes workouts and running in 2020 |  Athlete workout, Face mask, Tennis clothes

rzi, hogy lelassult a fejlődése” – tanácsolta Tóth Dániel. Arra a kérdésre, hogy a pandémiás időszakban megnőtt-e a kereslet az edzőmaszkokra, Tóth elárulta, hogy bár március-áprilisban sokan keresték meg vásárlási szándékkal, akkor is inkább a hétköznapi használatra, elsősorban városi kerékpározáskor viselt légszűrős maszkokat keresték. Ezek pedig nem keverendők össze a fent leírt edzőmaszkokkal, amiknek használatához fokozatosan érdemes hozzászoktatni a szervezetet.

líthatóan adagoló edzőmaszkok. Az edzőmaszkok használatáról Tóth Dánielt faggattuk, aki 2014-ben kezdte itthon értékesíteni ezt a sportfelszerelést. Az edzésre kifejlesztett maszkok jellemzője, hogy speciális légáramlási technológiát alkalmazva, különböző nehézségi szintek állíthatók be rajtuk. A maszkok célja, hogy magaslati környezetet létrehozva, mintegy levegő hiányában elvégzett edzést szimuláljanak, ezáltal növelve használója tüdőkapacitását, állóképességét. Ezekben a típusú maszkokban a szűrők cseréjével, némelyik típusnál közvetlenül edzés alatt, a maszk levétele nélkül különböző magasságok – 500, 1000, 3000, de akár 6000 m – választhatók ki.

Vásárolt már nálam autóversenyző, hosszútáv-gyalogló, országosan ismert küzdősportoló is, de gyakran keresnek meg egyesületek is, hogy az egész csapatot ellássák edzőmaszkkal.  Személy szerint minden haladó sportolónak ajánlom, aki kicsit is azt é

Városi hétköznapok maszkban

A nagyvárosi bringásoknak, motorosoknak átlagos, hétköznapi használatra elsősorban nem spéci edzőmaszkra van szükségük. Számukra leginkább az aktív szénszűrővel, neoprénből vagy speciális filterrel, szűrőkoronggal ellátott, akár teljesen átlátszó szilikonból készült maszkok ajánlottak, melyek közül korábban már mi is teszteltünk párat itt és itt . Ezek célja és egyben előnye, hogy viszonylag jó levegőáteresztő képesség és szűrőhatékonyság mellett, a legkönnyebben a tüdőbe jutó – 0,3 mikron méretű – részecskék nagy százalékát kiszűrjék, ezáltal megvédjék viselőjét a levegőszennyezés okozta egészségügyi problémáktól, mint amilyen például az asztma.

Egy ilyen maszkot viselve nagy eséllyel védettebbé lehet válni az égéstermékként jelen lévő apró részecskéktől, a járművek égéstermékeitől, cigarettafüsttől, az azbeszttől, talajrészecskéktől, de az olyan biológiai részecskéktől is, mint amilyen a poratka vagy a pollen.

Így azért már nem is olyan kényelmetlen és ronda az a maszk, nem? További előnyük, hogy sokszor a szűrőfilter nemcsak hogy szűr, de elektrosztatikus töltöttségének köszönhetően magához vonzza a legapróbb részecskéket is, mielőtt azok át tudnának jutni rajta. A levegőszűrő maszkokból is kapható általában többféle, aszerint, hogy a fent említett részecskéknek pl. 92, 94, de akár 99 %-át szűri ki, és természetesen nemcsak kerékpározáshoz, de hétköznapi gyalogláshoz, futáshoz, sportoláshoz is használhatók, és vannak egészen vagány modellek is, amiket garantáltan nem kiabál meg senki az utcán.

És az a bizonyos csősál, símaszk?

Télen melegíti a nyakad, a sípályán vagy a hegyen futva, bringázva megvéd az arcodba csapó jeges esőtől, ezért is kapható szinte minden outdoor üzletben, és mivel dizájnosabbnál dizájnosabb anyagból készül, vírushelyzettől függetlenül talán ez a „legnépszerűbb” viselet, ha maszkozásról van szó. A csősálas, intenzív sportolásról a Futóbolondot – alias Kremlicza Leventét kérdeztük.

„Télen gyakran futok este a Budai-hegyekben, ahol azért jóval hidegebb van, mint lent, a városban, így sokszor van az arcom előtt kendő. Igaz, hogy kicsit párásabb alatta a levegő, de még nagy intenzitás mellett sem nehéz lélegezni benne.. Gyorsító edzésen, csípősebb időjárásban is hordok csősálat, ott 5 km résztávos futás, 5 km-es tempós futás során sem voltam lassabb, mint egyébként. Egyszer „poénból” FFP2-es maszkban is futottam, bevallom, hogy semmilyen problémám nem volt vele, nem éreztem, hogy nem kapok levegőt és azt sem, hogy lassabban futnék miatta” – mesélte.

Bár ezek az elasztikus anyagból készült, sisak alatt is tökéletesen illeszkedő csősálak és símaszkok, bandanák rendszerint sem spéci filterrel, sem aktív szénszűrővel nem bírnak (éppen ezért nem felelnek meg a fertőzések megelőzéséhez) , gyakran látják el őket vízlepergető és/vagy szélálló, sőt hólepergető réteggel is, így arra mindenképpen alkalmasak, hogy a cidriben való biciklizés, futás, mászás, sítúrázás során megvédjenek az időjárás viszontagságaitól.

A maszkban sportolás tehát veszélytelen

A fentiekben talán megnyugtató választ adtunk a maszkban való sportolás veszélyeiről szóló kérdésekre, tévhitekre. Azt pedig fontos még hozzátennünk, hogy – mint minden sporteszköz, felszerelés esetében –  a maszkoknál is igaz: a megfelelő higiénia betartása elengedhetetlen, és nemcsak a pandémiás időszak miatt. Ha csősálban futsz, mosd ki minden használat után, a bringás maszkodban időről-időre cseréld a filtert, langyos szappanos vízzel öblítsd ki, az edzőmaszkodat is fertőtlenítsd erre a célra készült termékkel.

 

forrás: https://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/maszkviseles-sportolas-kozben—te-bevallalod