Futócipő TESZT

Oldalunkon állandóan visszatérő téma a futócipők ajánlása. Eddig nem mentünk el a konkrét márkák és típusok elemzéséig, de az őszi szezon kezdetén több szakportál is összehasonlító tesztekkel jelentkezik. Most a Mozgásvilág írását ajánljuk figyelmetekbe, Ők hat márka termékeit vizsgálták, Az Adidas, Brooks, inov-8, Kalenji, Mizuno és Saucony  cipőkről készített összefoglaló írásuk sokat segíthet, itt találjátok a cikket: https://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/utcai-futocipo-teszt-2020

RaidLight - Responsiv Dynamic Shoe

De vásárlás előtt az alapokkal legyünk tisztában:

1: Alapvetően három tipikus lábfelépítést, illetve terhelést különböztetünk meg: az úgynevezett pronáló, azaz befelé billenő lábat, gyakori kifejezéssel lúdtalpat, az épp ellentétes helyzetű, úgynevezett szupináló lábat, amely miatt a terhelés a külső talp élre koncentrálódik, illetve a normál, egészséges felépítést, amely esetén a testsúly egyenletesen oszlik el a talp külső és belső része között.

2: A talp anyaga legyen könnyű és rugalmas, de ma már nem feltétlenül egyértelmű, hogy a vastagság fontos szempont lenne, illetve itt is egyénileg kell dönteni testfelépítésünk, testsúlyunk és futóstílusunk, no meg a leggyakrabban teljesíteni kívánt táv alapján.

3: A terepfutásra nem ugyanaz a cipő kell, mint az aszfaltra vagy rekortánra. A durvább terepekre természetesen keményebb kivitelű és erősebb mintázattal ellátott “futófelület” javasolt. Ez védi talpunkat a kövek, gyökerek szúrásától és tartósabb, kevésbé kopó cipőtalpat eredményeznek.

4:Fontos a cipő felsőrészének anyaga is, ami nyári futások esetén célszerűen jól szellőző, lyukacsos kell legyen, téli cipőnél viszont a keményebb talphoz masszívabb felsőrész illeszkedik, ami némileg véd az időjárás viszontagságai ellen is és tartósabb  használatot biztosít.