Hétvégén kinyitott az Intersport Síaréna Eplény, így ideje átvenni a sípályák etikettjét

Bár a koronavírus-járvány átalakította sportolási lehetőségeinket, és nem is tudunk normálisan az Alpokba utazni, de az elplényi sícentrumban beindult a szezon, és a vakáció kezdetével tele lesznek a sípályák. Fantasztikus élményekkel gazdagodhatunk síelés, snowboardozás közben, de érdemes figyelembe venni a pályákra vonatkozó szabályokat.  A hazai pályákon is komoly előírások vannak, de az alpesi terepeken kellemetlen pénzbüntetésekre is számíthatunk ha nem tartjuk be megszabott rendet.

Hétvégén nyit az eplényi sípálya – Zoom.hu

A sípályának is vannak szabályai, amelyekkel egymás testi épségére vigyázunk. Ezek röviden:

 • Gyalog vagy sível való felmenetel a pálya szélén történik. A középső széles rész a lefelé siklóké!
 • Annak kell vigyáznia a másikra, lassítani, fékezni, kikerülni – ha szükséges -, aki felülről közelít!
 • Aki elindul, felfelé is körül kell néznie.
 • Senki nem síelhet olyan tempóban és olyan módon, hogy az a többieket veszélyeztesse!
 • Követési távolság a pályaviszonyoktól függően 6-20 méter. Kivéve az együtt gyakorló csoportokat, ahol ez a távolság kevesebb is lehet, amelyet az oktató határoz meg.
 • Nehezen belátható kanyarokban, bukkanók után nem szabad ácsorogni!
 • Bukáskor mielőbb el kell hagyni a középső, lesiklásra használt részt! Ha ez nem lehetséges, keresztbe szúrt botokkal, sílécekkel jelezni kell a balesetet a föntről közeledőknek!
 • A gyakorló csoport tagjainak a megálláskor érkezési sorrendben egymás alá kell besorolniuk! Ezt a besorolást a csoport háta mögött, az utolsó helyre kanyarodva kell elvégezni.
 • Sílift nyomában, illetve 4 méternél közelebb síelni tilos!
 • A ratrak vagyis a hótaposó gép veszélyes, ezért hang és fényjelzéssel közlekedik. Ilyen ratrakot 4 méteren belül nem szabad megközelíteni!
 • Legvégül: a sípálya a síelőké! Ezt minden sípályára kiírnám nagy betűkkel! A sípályán való szánkózás ugyanis veszélyes, elsősorban a síelőkre. A szánkózás az erre kijelölt ródlipályán történjen. Az efféle figyelmeztetést a szánkósok általában nem szeretik, pedig be kellene látniuk a tilalom (pontosabban a két sport szétválasztásának) az alapos okát.

Baleset esetén

Ilyenkor mindenki, akinek egy csöpp esélye is kínálkozik arra, hogy segítsen, emberi kötelessége, hogy keresse ennek lehetőségeit! Legyen, aki lecsatolni segíti a sérült sílécét, legyen, aki a két lécet keresztben leszúrja a hóba jelzésként, a többi síelőnek. Legyen, aki a sérülttel marad, és legyen, aki elindul a legközelebbi segítségkérőhely, ház felé, értesíteni a hegyi mentőket. A sérült ellátása és szállítása speciális szakértelmet igényel, ez tehát a hegyi mentők dolga! Nos, ha ezek után valakiben maradt egy csöppnyi mersz, hogy síeljen, akkor kívánjuk, hogy sok öröme teljék benne!

 

forrás:sielok.hu