Sífelszerelés: Vegyünk, vagy béreljünk? Hol és milyet?

Sokan nem rendelkeznek saját sífelszereléssel, így a kölcsönzési árak is meghatározóak lehetnek a sítúra szerevezésekor. A kölcsönzésre összességében azt lehet mondani, hogy egy-egy alkalomra rendkívül drága! De ezt is lehet optimalizálni, hatékony tervezéssel, ebben próbálunk segíteni.

Kapcsolódó kép

A bérletekhez és a szállásokhoz hasonlóan itt is igaz az, hogy ha több napra bérelünk, akkor a napi ár arányosan csökken, azonban amennyiben hosszú távra tervezünk, sokkal jobban járunk használt felszerelés vásárlásával. Ma Magyarországon a síbörzéken és internetes adok-veszek oldalakon 30-40 ezer forintért már jó minőségű komplett szettekhez (léc/deszka, bakancs) juthatunk hozzá. Ez kb. 6-8 nap bérleti díjnak felel meg!

Mielőtt belemennénk, hogy kinek és hol érdemes lécet/deszkát bérelni, beszéljünk arról, hogy eleve…
…sífelszerelést bérelni miért érdemes?
Első sorban gyerekeknek. Nemhogy évről-évre, de napról napra más méretekkel rendelkeznek. Ezt lekövetni saját sífelszereléssel, meglehetősen költséges mulatság. Persze van, ahol lehet beszámíttatni, csereberélni.
Ritkán síelőknek. A képlet valahogy így fest: Saját sífelszerelés > évi kétszer 1 hét síelés > Bérelt felszerelés. Vagyis annak éri meg saját cuccot beszerezni, aki évente legalább kétszer egy hetet (de inkább többet) eltölt e kedvtelésével. Ennél kevesebb alkalomnál jobban megéri bérelni.

A bérlés mellett szól továbbá az is, hogy többféle márkájú és kategóriájú lécet/deszkát kipróbálhatunk, akár a TOPkategóriás, teljes áron meglehetősen drága cuccokat is, illetve a sítudásunk változásával a hozzánk illő léc is mindig más-és-más lesz.

Alapesetben egyébként, első saját felszerelésnek a cipőt ajánlatos beszerezni.

Kapcsolódó képHa a bérlés mellet döntünk, érdemes ezt a síelés helyszínén megtenni, ugyanis így megkíméljük magunkat a szállítás nehézségeitől (síbox, síalagút, autóban nyomorgás, stb.). Az árakat tekintve nincs jelentős különbség a hazai síterepek javára, ugyanis míg Eplényben egy átlagos síszett 7700 Ft-ba (kb 24 €-ba) kerül naponta, addig Murauban (magyarok által egyik leglátogatottabb osztrák síterepen) ezt akár 20€ alatt is megúszhatjuk (Intersport síkölcsönző).

Jelentős lehet viszont a különbség, ha még itthon, nem pálya mellől béreljük a felszerelést. Ebben az esetben viszont – főként kezdő, tapasztalatlan síelők esetében – fennáll annak a veszélye, hogy a pályán derül csak ki, hogy nem megfelelő a felszerelés és hiába a kedvező ár, a sokszáz kilométeres távolság miatt nincs lehetőség cserélni. Ha már nagyon biztos vagy benne, hogy mire van szükséged, akkor spórolhatsz, ha itthon bérelsz.

Forrás: sielok.hu