Téli sport az egész családnak? A legkisebb csemetéket is vihetjük a hegyekbe!

 

Bár az idei tél nem a külföldi utazásokról fog szólni, valószínűleg inkább a hazai sípályákra tervezik sportprogramjaikat a sport szerelmesei, de ebből a legkisebbek sem maradhatnak ki. A gyerekek szállítására, hordására kifejlesztett speciális eszközök kínálata ma már széles. Minden korosztálynak találhatunk megfelelő eszközt. Síelésre és túrákra fél éves korukig kenguruban lehet vinni a gyerkőcöket, amit a legkisebbek is és hihetetlenül élveznek, később pedig baba-túrahátizsákban. E így is be kell tartanunk alapszabályokat.

Beteg gyerekkel ne induljunk el!

Természetesen rá kell készülni egy ilyen utazásra pici babával, gyerekkel. Az első és legfontosabb, hogy ez csak akkor működik, ha a baba, a gyerek egészséges. Beteg vagy még nem gyógyult gyerekkel ne induljunk el!Bon Voyage with Baby: Skiing with Baby

A másik, hogy ne felejtsük el biztosítani a gyerkőcöt sem, ha külföldre visszük. Szüksége lesz úti okmányokra is.

A következő fontos pont a pakolás. Mit vigyünk és mi az, ami felesleges? Síeléshez a legfontosabb, hogy minden gyereknek legyen megfelelő méretű és minőségű bukósisakja. Annak is, aki a hátizsákban ül. Természetesen a babával a háton való síelést csak akkor próbáljuk meg, ha mi magunk még gyerekként tanultunk síelni és azóta folyamatosan járunk, teljes biztonsággal uraljuk a léceket. Ne válasszunk nehéz pályát, a magabiztos síelőt is érheti váratlan meglepetés, egy nehéz pályán nem könnyű kezelni a hirtelen jött szituációkat.

Ha már síel a gyerek, legyen mindig megfelelő méretű és kényelmes sícipője, mert ha nyomja a lábát, azt nemcsak ő fogja megszenvedni, hanem mi is. A sílécek szintén a méretüknek megfelelőek és kitűnő karbantartott állapotban legyenek, a kötés be legyen állítva a gyerek méretére és súlyára. A ruha legyen kellően meleg, de biztosítson minél több szabadságot a mozgásban. A ruhák közül a kesztyűt emelném ki. Nagyon fontos, hogy ne essen le folyton, mert a kezük hamarabb khiül mint a kifejlett vérkeringéssel rendelkező felnőtteké.

Enni és innivalóról se feledkezzünk meg!

Ma már minden sípályán bőséges ételválaszték van, de tudjuk, minden gyereknek van kedvence, amit bármikor bárhol szívesen nyammog, de néha a hiszti oka, hogy nem akar semmit enni az étteremben. Ez a sípályákon azért lehet kellemetlen, mert a legközelebbi vendéglátó is messze lehet, ezért legyen nálunk biztonsági tartalák. Valami kalóriadús élelem és folyadék Természetesen így hátizsákot is vinnünk kell, de ez már alap a gyerekkel sportolók körében.