Hova lehet menni síelni az ünnepek alatt?

A síelés szerelmeseinek a COVID 19 koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések nagyon fájdalmas következménnyel járnak. Szinte nincs olyan hely, ahova a magyar hobbi síelők legálisan el tudnak jutni. Az eplényi síarénát már ajánlottuk olvasóinknak, de ha valaki komolyabb pályarendszer látogatását tervezi, alaposan körül kell járnia a témát. Szerencsére a mozgásvilág.hu egyik kiváló újságírója , az extrém sportok szakértője, Pintér László, precízen megvizsgálta a jelenlegi helyzetet.

COVID-19: How to Protect Yourself & Others

Ahogy azt a mozgsvilag.hu egy korábbi cikkében elemezte, Európa országainak többsége a sípályák ünnepek idejére történő megnyitása ellen van. A legkategorikusabban a németek és az olaszok zárkóztak el, mindkét országban rendkívül szigorú korlátozások vannak érvényben, a síterepek zárva, turistákat nem fogadnak, saját állampolgáraikat sem engedik külföldre síelni. Franciaországban januárig nem nyithatják meg a sípályákat,  (bár Franciaországba beutazáskor jelenleg nincs karanténkötelezettség a magyarokra). Andorra hasonló döntést hozott.

A német és olasz nyomás miatt az eleinte vehemensen nyitáspárti osztrákok végül csak a saját lakosaiknak teszik lehetővé a sípályák használatát, a pályák december 24-én nyithatnak, kizárólag a helyiek számára. A kereskedelmi szálláshelyek és éttermek azonban január 07-ig továbbra is zárva maradnak, és a külföldiekre karanténkötelezettség vonatkozik.

A Sajnos december 14-i hatállyal Svájc ismét felvette Magyarországot a magas fertőzési kockázatot jelentő országok és területek listájára. Ennek értelmében a Magyarországról Svájcba történő beutazás továbbra is lehetséges, de a beutazók számára december 14-től 10 nap karantén kötelező.

Szlovákia csak december 10-én jelentette be a síterepekre is vonatkozó konkrét szabályokat, melyek december 14-én léptek életbe.Szlovákiába november 16-a óta csak 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszttel lehet belépni, a tesztelési kötelezettséget a síterepekre is kiterjesztették. December 14-től ugyanis a síközpontok látogatóinak egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük (PCR és antigén teszt is elfogadott, de a szabályból következik, hogy hosszabb tartózkodás esetén 72 óránként új tesztet kell elvégezni).

 

De akkor hova lehet menni síelni?

Szlovéniába belépéskor a magyar állampolgároknak 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. Hasonló a helyzet Ukrajnában, Romániában és Bosznia-Hercegovinában is. Finnország nem fogad turistákat. Norvégiába belépni is csak negatív teszttel lehet, de ezután mindenképpen kötelező a tíznapos karantén (kivéve, ha az elmúlt hat hónapban igazolható módon átestünk a fertőzésen). Svédország az egyetlen, ahová szabadon beutazhatunk.

Azon környező országok közül, amelyekben a szállodák fogadhatnak turistákat, egyedül Szerbiába, Montenegróba és Bulgáriába lehet jelenleg karanténkötelezettség nélkül beutazni. Kérdés, hogy az ottani síterepek megérik-e a hazatéréskor országtól függetlenül kötelező tíznapos itthoni karantént vagy két PCR-tesztet…

a teljes, részleteket bemutató cikk:

https://www.mozgasvilag.hu/si/hirek/kulfoldi-sieles-szlovakia-unnepek-karacsony