Hol? Hogyan? Mikor? Így futhatunk a kijárási tilalom alatt

A koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg szokásainkat. A a Covid 19 tavaszi hulláma idején már sokat foglalkoztunk a sport jelentőségével, de a tegnap megjelent szigorítások ismét új helyzetet teremtettek a szabadidős-rekreációs sportolók számára. Nehéz eligazodni a jogi megfogalmazások keresztbe hivatkozásai között, de szerencsére a futás professzionális szakértőitől, a runnersword.hu oldal szerkesztőitől ismét hasznos tanácsokat kaphatunk arról, hogy milyen szabályok szerint sportolhatunk.

16 Running Mask Options to Wear Outside During the Coronavirus Pandemic |  SELF

 

A legfontosabb, hogy nincs megtiltva az egyéni, szabadtéri sport. ezt csak a kijárási tilalom időkorlátja befolyásolja, tehát este 20:00-ra haza kell érnie az amatőr futóknak, és reggel 05:00 előtt nem indulhatunk a napfelkeltés edzésünkre. Futás, kerékpározás, nordic-walking közben maszkot sem kell viselni a tegnap megjelent 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerint. Persze a józan ész szabályait saját és mások érdekében tartsuk be, és az edzésre menet, illetve hazafelé hordjunk maszkot. Pe azért, mert 10 000 főnél nagyobb településeken a polgármester kijelölheti a maszkviselés helyeit. Emiatt lehet, hogy bár futás alatt nem kell felvennünk, de az odaúton és a hazaúton már igen.

Sajnos nem minden hobbi sportoló ilyen szerencsés, az uszodák bezárnak, csak a versenysportolók számára tart majd nyitva pár medence, és konditerembe, mozgásközpontokba sem járhatnak a fitnesz edzések kedvelői.

A szervezett körülmények között készülő versenysportolókra más szabályok vonatkoznak.

Részletesebben ír a témáról a runnersword.hu oldalon Simor Miklós sportjogász, érdemes elolvasni cikkét : https://www.runnersworld.hu/futoszabalyok-matol-30-napon-at-134167