Bezártak az edzőtermek, mivel tartsuk formában magunkat otthon?! FUNKCIONÁLIS TRÉNING a lakásban?!

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések egyik nagy vesztese a fitnesztermek piaca. Sok más iparág mellett ez a piac is átalakul, hiszen a sportolni vágyóknak más megoldást kell találniuk. de mik azok a lehetőségek amik közül választhatnak az otthon sportolók? A lehetőségek bemutatását kezdjük egy olyan fogalommal amit érdemes pontosítani. Manapság könnyen dobálózunk a fitnesztermek környékén gyakran hallott edzésformák neveivel, de jó pontosan tisztában lenni a különböző elnevezések gyakorlati jelentésével. Lényegi különbségek lehetnek olyan edzésformák között, amit általánosítva, helytelenül használunk. Ezek közül a leggyakrabban a FUNKCIONÁLIS TRÉNING jellegű edzéssel találkozhatunk.

Revamp your workout with kettlebells and TRX | Complete Wellbeing

 

A FUNKCIONÁLIS TRÉNING egy olyan edzésmódszer, amelynél az egyes izomcsoportokat nem izoláltan, hanem különböző mozgásmintákba integráltan gyakoroltatjuk. Az ízületeket és izmokat minden lehetséges dimenzióban / síkban mozgatjuk,  ezáltal teljesítményük javul, és a hétköznapokban „FUNKCIONÁLISABBAN” működhetnek. Tehát a  FUNKCIONÁLIS TRÉNING GYŰJTŐFOGALOM, nem pedig egy meghatározott edzéstípus. Több edzéstípusban is használják, beépítik.

A tréninget általában saját testsúlyunkkal végezzük, de színesíthetjük, nehezíthetjük az edzést a Funkcionális Tréning eszközeivel. Így akár TRX edzés is lehet FUNKCIONÁLIS TRÉNING. Vagy súlyzós, Kettlebell konditermi edzésre is mondhatjuk, ha olyan gyakorlatokat csinálunk, és nem csak egy-egy izomcsoportot mozgatunk meg.

A fokozatosság ennél az edzéstípusnál is nagyon fontos, ahogy a bemelegítéseknek és nyújtásoknak,is nagy szerepe van az egészségmegőrzésben, regenerációban.