Irigyled a futós posztokat? Te is szeretnél sportolni? Így kezd a legkézenfekvőbb testmozgást!

Unod az otthon ülést és szeretnél sportolni, de ötleted sincs, hogy mivel kezdd? A futás első lépésként tökéletes választás. Kezdőként pedig van hét dolog, amit érdemes lehet tudnod!

Science helped me run my first marathon in 3 hours and 21 minutes | Popular  Science

 

1. Legyél következetes

Ha egy kicsit is leállsz a futással, tudnod kell, hogy a jó kondit bizony vissza kell majd építened. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy a következő szintre tudj majd lépni az edzésben, következetesnek kell lenned. Mondjuk, kezdheted azzal, hogy jelentkezel egy versenyre.

2. Legyél jó formában

Egyszerűnek tűnik, pedig sajnos nem az. A készségeid fejlesztését akkor is karban kell tartanod, ha megsérülsz.

3. Megfelelő felszerelés

Lehet, hogy először soknak tűnik majd a költekezés, de hosszútávon megéri. Olyan cipőt válassz, amiben könnyű futni. Ezzel nem csak a saját dolgodat egyszerűsíted, de sérüléseket is megelőzhetsz.

4. Megfelelő étkezés

Éhgyomorra futni lehet, és több zsírt is fogsz elégetni. De arra is figyelned kell, hogy ne egyél túl sokat, mert begörcsölhet tőle a hasad.

5. Igyál elegendő vizet

Ha keveset iszol futás előtt, sokkal gyorsabban fáradsz el. Ne hagyd, hogy kiszáradjon a szervezeted. Az edzés előtt egy-két órával érdemes többet inni.

6. Edzésterv

Nem elég, hogy a futásod fejleszted és a képességeid határait döntögeted. Fontos, hogy a többi izmot is megfelelően építsd. Ezzel segítve a sebességed növelését és a kitartást, valamit azt, hogy hosszabb ideig tudj futni.

7. Ez több, mint futás

A tempódat folyamatosan javítani kell. Érdemes néhol gyorsabbra venni, máshol pedig lassítani a tempót. Az edzés előtti, illetve utáni nyújtás, a rendszeres erősítő edzés és az elegendő alvás nagyban befolyásolja a teljesítményed.