Otthoni súlyzós erősítéshez, alakformáláshoz alap: KETTLEBELL! Infók és tippek a sokoldalú eszközről

A kettlebell, vagyis a harang alakú súlyzó egy kifejezetten egyszerű, mégis hatékony eszköz, amitől nemcsak az ember bicepsze fog duzzadni, az egész testet edzeni lehet vele. A ma divatos „funkcionális edzések”nélkülözhetetlen kellékének számít, minden edzőterem alap eszközkészletének része. Szerencsére könnyen beszerezhető, így a jelenlegi, távolságtartó tréningek idejében a lakásunkban is használhatjuk, de akár a kertbe is kivihetjük.  Bár a nagyobb súlyok a sérülésveszély miatt nem ajánlottak otthoni használatra, a négy-nyolc kilós kettlebellekkel otthon is nyugodtan el lehet kezdeni az edzést, és az biztos, hogy minden gyakorlatot százszor nehezebbé tesznek.

De miért lett ilyen népszerű a kettlebell? Miért tartják sokan hatásosabbnak mint az edzőtermek rögzített pályás gépeit?

 

WatchFit - Killer kettlebell workout for women

Miért jók a kettlebell gyakorlatok?

A kettlebell edzésnek rengeteg előnye van, csak párat sorolnánk fel közülük:

  • erőfejlesztés
  • zsírégetés
  • izomépítés
  • nem kell gépeken edzeni, amelyek unalmasak és vezetik a mozdulataidat
  • súlyzós edzés lévén megfelelő diétával párosítva hatékonyan fogyaszt

Elsősorban a felsőtestet lehet edzeni vele, ezért érdemes más típusú sportokkal együtt űzni, mintegy kiegészítésként. Mivel viszont a kettlebell mozgatásához nagyon jó mozgáskoordináció szükséges, így megmozgatja a láb izmait is. Gyakorlattól függően az egész test átmozgatható vele, ezáltal azoknak is ajánlott, akik csak egyféle sportot szeretnének űzni.

Minden más sporthoz hasonlóan, a kettlebell edzés is erősíti fizikumod, rendszeres mozgás mellett energikusabbá válsz, könnyebben veszed a napi élet akadályait. Egészséges táplálkozással párosítva számos betegség megelőzhető vele, valamint fitt és kiegyensúlyozott életmódot eredményez.

Kiknek ajánlott a kettlebell edzés?

Nőknek és férfiaknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ajánlott a kettlebell edzés. Az egyik legnagyobb előnye ennek a sportnak, hogy erőssé tesz, viszont mindezt komoly izomtömeg-növekedés nélkül éri el.

A nők körében egyébként éppen emiatt annyira népszerűek a kettlebell gyakorlatok: a testet tónusossá, formássá teszi anélkül, hogy hatalmas karokat vagy nagyon izmos combot eredményezne. E tulajdonsága miatt közkedvelt a katonaságnál is, ahol fontos az erő, viszont a nagy tömeg hátrányt jelent.

A kettlebellel fejleszthető a mozgáskoordináció, megelőzhetők a gerincfájdalmak, mivel erősíti a farizmokat és nyújtja a csípőizmokat. Emellett pozitív hatással van a szívre, a vérkeringésre és az ízületi fájdalmak megelőzéséhez is jelentősen hozzájárul.

forrás: https://mitsportoljak.hu
Tréningünkkel kezdőként is könnyen ismerkedhetsz meg ezzel a népszerű sporteszközzel! A feladatokat egyszerűsítették, és sok magyarázat is van a végrehajtáshoz, szóval ha kipróbálnád a kettlebellt, ne várj tovább, kezdj bele!