Szénhidrát feltöltés mediterrán ízekkel: Pestós tészta zöldségekkel, sütőben sütve

A szénhidrát feltöltés szállóigévé vált a versenyre készülő sportolók körében. A komolyabb állóképességet igénylő sportágaknál fontos a verseny előtti energia bevitel, ilyenkor legálisan lehet bűnözni, túlenni magunkat. Persze nem mindegy, hogy mit fogyasztunk ilyenkor. A legegyszerűbb módja a tészta evés, de nem szabad nehezebben emészthető dolgokkal teletömni, így a pesto vagy paradicsomszós lehet a praktikus megoldás. A mai recept mediterrán ízekkel dolgozik, pesto, koktélparadicsom, cukorborsó, olívabogyó és egy kis kapribogyó a főszereplők.

Penne with pesto and cherry tomatoes - Gluten free recipe - Schär

Pestós tészta paradicsommal és cukorborsóval

Hozzávalók 4 főre:

  • 350-400 g száraztészta (én pennét használtam, de fusilit is nagyon el tudnék képzelni)
  • 4-5 evőkanálnyi zöld pesto
  • 100 g koktélparadicsom
  • 150 g cukorborsó tisztítva
  • 1-2 evőkanál kapribogyó (ízlés szerint)
  • olívabogyó (ízlés szerint)
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 50 g parmezán sajt vagy egyéb kemény sajt

Elkészítés: Mindenek előtt melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Ezután a tésztát bő, forró, sós (nem olajos!) vízben főzzük al dentére (ne teljesen puhára, egy kicsit legyen még roppanós).

Míg a tészta fő, egy serpenyőben kevés olívaolajon kezdjük el pirítani a vékonyra szeletelt vagy aprított fokhagymát, de ne engedjük, hogy színt kapjon. Ezután hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, és pár percig pirítjuk, míg ki nem ad egy kis folyadékot magából (sózással ezt felgyorsíthatjuk). A körülbelül 2 centisre vágott cukorborsó is mehet a tepsibe, majd a pesto és pár evőkanál a tészta főzővizéből (mivel ebben főzzük a tésztát, magas a keményítőtartalma, és krémességet ad a szószunkhoz). Végül adjuk hozzá a kapribogyókat, borsozzuk.

Mikor a tészta kellően puha (de nem teljesen), leszűrjük, de a főzővíz egy részét megtartjuk. A tésztát hozzáadjuk a pestos szószhoz, alaposan összekeverjük, és egy kóstolás után sózzuk, ha szüksége van rá. Ha ebben a stádiumban még túl sűrű a szósz vagy nem elég a tésztához képest, adhatunk hozzá pestót és főzővizet, majd keverjük el alaposan, míg krémessé válik (a zsiradék és keményítő emulziója által).

Az így kapott tésztát egy mély tepsibe helyezzük át, reszeljünk sajtot a tetejére, és mehet az előremelegített sütőbe egyenesen. Addig süssük, míg a sajt megolvad, és a tészta egy picit megpirul.

Pár percig pihentessük, majd tálaljuk. Egy kis hideg tejföl nagyon passzol az ételhez tálaláskor, de magában is teljesen megállja a helyét.

 

forrás: Cookta.hu