Reggeli és nasi ötletek receptekkel

A nagyobb étkezések között sokszor megéhezünk. Nehéz ilyenkor eldönteni, mit szabad nassolnunk és mit nem. Vajon mi az, amivel már túlzásba esünk, és teljesen felesleges kalóriákat viszünk be, majd nem fogunk tudni a főétkezések alatt enni? Íme, három ízletes receptötlet reggelire vagy nasi helyett!

 

    Köleskása karamellizált körtével

 

Hozzávalók:

 

100 g köles

450 ml tej

Kevés fahéj, kevés szegfűszeg

1 csipet reszelt citromhéj

3 evőkanál méz

1 csipet só

2 evőkanál aprított mogyoró

 

A karramelizált körtéhez:

 

3 érett körte

1 citrom leve

2 evőkanál cukor

1 csipet vanilin cukor

 

Hogy csökkentsük a köles keserű ízét, mossuk le előbb vízzel. A tejet öt percig főzzük a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután adjuk hozzá a citromhéjat, a kölest és a mézet és a só, majd további negyven percig, lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, önthetünk hozzá még tejet. Eközben vágjuk darabokra a körtét, és magozzuk ki! A citromlevet melegítsük fel egy serpenyőben a cukorral és a vaníliás cukorral, majd rakjuk bele a körtéket, és kevergessük, amíg nem karamellizálódik! Tálalva a meleg kására tegyük a körtéket, és szórjuk meg az aprított mogyoróval!

 

 

 

Quinoa müzlimüzli

 

Hozzávalók:

 

300 g nyers quinoa

135 g zabpehely

70 g mag, vagy diófélék

Fél teáskanál fahéj

60 ml juharszirup

2 evőkanál növényi olaj

1 nagydoboz görögjoghurt (vagy natúrjoghurt)

Friss bogyósgyümölcsök

 

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra! Keverjük össze a hozzávalókat (a joghurtot kivéve), öntsük egy sütőpapírral lefedett sütőlapra, majd süssük tizenöt percig! Öntsük egy tál joghurt tetejére.

 

 

Guténmentes kenyér

 

Hozzávalók:

 

145 g zabpehely

135 g napraforgómag (hántolt)

90 g lenmag (egész)

65 g apróra vágott mogyoró

2 teáskanál chia-mag

4 teáskanál psyllium mag

3 teáskanál kókuszolaj

1 teáskanál só

1-2 evőkanál juharszirup

350 ml víz

 

A sütést megelőző napon keverjük össze a zabot, a napraforgómagot, a lenmagot, a mogyorót, a chia-magot, a Psyllium-magot és a sót egy nagy tálba. Adjuk hozzá a kókuszolajt, a vizet, és a juharszirupot, majd jó alaposan keverjük össze! Takarjuk le egy ronggyal és hagyjuk állni egy éjszakán át!

 

Másnap melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Préseljük bele a tésztát egy kenyérsütő-formába, majd két lépésben süssük meg. Először húsz percet a sütőformában, majd további harmincöt-negyven percet anélkül. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágnánk és elfogyasztanánk!

 

Ha még több hasonló receptre vágysz, itt megtalálod őket.