Aktuális! Ne adj esélyt a télnek (és a kilóknak)! A megfelelő téli futóöltözék lehet a megoldás

A téli hónapokban szokás szerint(?) felrakódó kilók elleni védekezésként még mindig nem késő elkezdeni a mozgást, leginkább a futást, lehetőség szerint a szabadban. Az esztétikai és közérzetjavító szempontok mellett azért is fontos a jó levegőn sportolni, mert a szervezetünk hozzászokhat (fokozatosan!)  az egyre hidegebb külső hőmérséklethez, így nagyobb esélyünk lesz a megfázások elkerülésére. Fontos a megfelelő futóöltözék.

Mindehhez természetesen fontos, hogy megfelelő módon öltözködjünk. A régi népi bölcsességnek megfelelően rétegesen, persze az sem mindegy, milyen minőségű rétegeket veszünk magunkra. Mindenképpen az izzadságot, párát kifelé vezető speciális, úgynevezett technikai ruházatot viseljünk, ami a nedvesség testfelületünkről történő elvezetésével megóv bennünket a megfázástól. Ma már ezernyi változatát találhatjuk olcsó és kevésbé olcsó ilyen jellegű termékeknek a nagyáruházakban és a futó szakboltokban.

 

Kevés olyan egyszerű mozgás van, mint a futás, ugyanakkor olyanból is kevés van, amely ugyanennyire megerőltetné a lábunkat, ha nem megfelelő lábbelit használunk. Nem egyszerű kényelmes és egyben stabil cipőt találnunk, ami még futási stílusunkhoz is illik, pedig ez szintén szükséges ahhoz, hogy egészségünket teljes mértékben megőrizze. Ennek érdekében nem elég mozognunk, hanem a mozgás által felszabaduló energiától meg kell óvni testünket. Egy rossz cipő komoly problémákat okozhat a csípőnek, vagy akár a hát alsó részének is.

Az, hogy milyen a jó cipő, az a külső és a belső körülményektől függ. Külső körülménynek számít a felület, amivel a cipő külső talprésze találkozik. Amikor füvön, ösvényen vagy földúton kívánunk futni, akkor erőteljes és stabil cipőre van szükségünk, olyanra, amelynek külső talprésze gazdagon barázdált, és képes minket megóvni a kisebb pocsolyáktól is, ezért különös figyelemmel kell lennünk a cipő felső lágy részének anyagára. Amennyiben száraz úton szeretnénk futni, attól még lehet ilyen cipőnk is, bár ezek a fajták nehezebbek az átlagos futócipőknél, szóval ebben az esetben nem kell a külső körülményekkel foglalkoznunk.

A szakemberek szerint a cserével nem feltétlenül kell megvárni, amíg egy cipő alja elnyűttnek látszik. A cserére érettség elérkezésének időpontja leginkább a cipő minőségén múlik, elsősorban a belsőtalp anyagától függ. Ilyenkor a korábban már említett okok miatt ajánlott szakboltba menni, ahol a fenti szempontok alapján könnyen megtalálhatjuk a legmegfelelőbb láb