Bevallom őszintén, nem mindig jut rá elegendő energiám, vagy nem mindig van hozzá türelmem, pedig fontos lenne minden alkalommal ellenőrizni, mit akarunk belapátolni. Én most egy üveg ribizlidzsemmel kerültem – meglehetősen rövid távú – kapcsolatba, s a címkéjére pillantottam…
Ami kiderült róla: a hasznos anyag, vagyis a ribizli mindössze 45 gramm 100 grammonként. Nem is olyan homályos emlékeim szerint egy üveg házi szilvalekvárba vagy három üvegnyi gyümölcs van belesűrítve.
Akkor mégis miből áll a maradék 55 gramm? Ezt sem titkolja a címke: egy (vélhetően igen nagy) része cukor (gyanítom, hogy import répacukor, s ebből nem az import jelző a lehangoló). Az 55 gramm másik része a zselésítő anyag, ilyen alacsony gyümölcstartalom mellett erre nagy szükség van, hiszen valahogy ki kell tölteni az üveget.
Egyetlen mondat volt, ami tetszett: tartósítószert nem tartalmaz. Ez ezer like!
Tanulságot is találtam magamnak: mától egy kicsit több figyelmet szentelek az apró betűknek. Te hogy vagy ezzel?