Törzsizomzat: így kerüld el a fájdalmat!

Sokszor nem tudjuk, mitől fáj a derekunk, a hátunk, pedig a megoldás egyszerű: nem csak az ismert izmok edzésével kell foglalkoznunk! A fitnesz és sportszakirodalom egyre nagyobb hangsúlyt fektet a törzsizomzat (core izmok) fejlesztésére, és a benne rejlő lehetőségek kihasználására.

 

 

A sportedzéseknek az összes törzsizom együttműködéséről kell szólniuk, a megfelelő egyensúly, erő és hajlékonyság kialakítása végett. Nemcsak a törzs erősítéséről, de a stabilitás kialakításáról van szó, amely egyesíti az izomerőt és a testkontrollt. Az általános és tenisz specifikus törzsgyakorlatok az egyensúly és testkontroll Kapcsolódó képmegtartása mellett, fejlesztik az izomerőt.

Mielőtt ajánlanánk néhány erősítő gyakorlatot, nézzük át, melyek a törzsizmok!

Gerincfeszítő izom vagy törzsfeszítő izom

Egymással szorosan összefüggő izomcsoportot alkotva a gerinc nyaki, háti, ágyéki és keresztcsonti szakaszán futnak végig, három oszlopban.

Külső és belső ferde hasizom

Az emberi mozgásokban, a hasizmok két fontos feladatot látnak el: a törzs előre és oldalra hajlítását, és a törzsfordítást, valamint az alsó háti szakasz és a medence stabilizálását.

Haránt hasizom

Fűzőként tartja a hasfalat, és tartja stabilan a medencét.

Egyenes hasizom

A törzs előrehajlítását végzi.

Ezen izmok tudatos fejlesztése minden sportágban szükséges. A megfelelő állapotban lévő core izomzat hatékonyságunkat növeli, gyorsabban érhetőek el a kívánt eredmények.

Konkrét gyakorlatok!

Javasolt az alábbi gyakorlatok megtanítása, különösen ügyelve a pontos testhelyzetekre és végrehajtásra. Néhány hét után növelhető az ismétlésszám és az időtartam. Körülbelül hat-nyolc hét után érdemes újabb gyakorlatokat bevonni a gyakorlásba.

Forrás: Online Teniszakadémia, Football in Barcelona