Az edzés harminchárom aranyszabálya (2.rész)

A legtöbben azért sportolunk, mert tenni akarunk az egészségünkért, jobb közérzetünkért. Ahhoz, hogy a célunkat elérjük, érdemes megfontolni néhány tanácsot. Igyekeztem csokorba gyűjteni az edzések aranyszabályait, ha ezeket betartjuk, több örömünket lelhetjük a mozgásban. Az első részben az edzés előtti teendőkről szóltunk, a második részben elsősorban az edzés alatti teendőkre fókuszálunk.

  1. Adj önmagadnak elegendő időt a bemelegítésre és a levezetésre! Körülbelül tizenöt perc szükséges mindkettőre, s mind a kettőt kövesse a terhelt izmok nyújtása!
  2. Az edzőútvonal jellege modellezze a célként kitűzött verseny jellegét, ha ilyen célunk nincs, akkor változatos legyen az útvonal, hogy a kiváltandó hatás is sokrétű és változó legyen!
  3. Az edzés mennyiségének vagy minőségének növelésekor többet kell pihenni, kivéve, ha már magasabb szintre jutott szervezetünk. Egy edzettebb szervezetnek gyorsabb és jobb a regenerációs képesség. Ez is a fejlődés része. Ha az edzésen erősek és szorgalmasak vagyunk, és elmegyünk a falig, de előtte megállunk, jó eséllyel fejlődhetünk. Persze, aki nem tud teljes erőbedobással edzeni, annak nincs más hátra, mint a versenyt felhasználni a gyakorlatozásra. A verseny azonban nem hatékony edzés, ilyenkor nem adagolható arányosan a terhelés, s könnyen tönkre tehetjük a helyes mozgásunkat vele.
  4. Ismerjük meg, melyek a gyenge izmaink, ezeket erősítsük meg speciális részfeladatokkal!
  5. Az új mozdulatsorokat csak nagyon fokozatosan emelt darabszámmal, és lassan emelt intenzitás mellett szabad alkalmazni!
  6. Az intenzív edzés előtt és a levezetést követően különös figyelemmel kell nyújtani!
  7. Nyújtsuk a merev izmainkat is, tartsuk számon, melyek, merevek és foglalkozzunk külön velük!
  8. Figyelni kell a „vízháztartásra” és az ásványi só bevitelre, ha az edzés huszonhét Celsius-foknál melegebb időben zajlik, vagy a hossza meghaladja a negyven percet!
  9. Meleg időben (+30 fok vagy efölött) edzésen és versenyen is különösen ügyeljünk a higiéniára, és a folyadék fogyasztás megnövelésére!
  10. Nehéz edzés periódusok és versenyek körül tartózkodj a fertőzésveszélyes helyektől!
  11. Ha edzés közben szokatlan fájdalmat tapasztalunk, azonnal meg kell állni és megvizsgálni. Amennyiben nem tudjuk a megoldást a problémára, sorrendben a következőket kérdezzük meg: tapasztalt társ, edző, szakorvos.