Tipikus táplálkozási szokások. Te melyik csoportba tartozol?

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Ez elmondható a táplálkozási szokások sokféleségéről is. Van, aki a kalóriákat számolgatja, van, aki egy meghatározott étrendet követ. Elyse Resch négy nagyobb csoportba sorolta az embereket étkezési szokásaik alapján. Te melyik csoportba tartozol?

25 Foods You Should Avoid Eating, According to Dietitians

Az óvatos evők:

 

Ez a típus fokozottan odafigyel rá, milyen étel kerül az asztalra. Kifelé ugyan nem mutatja aggodalmát, belül viszont folyamatosan azon agyal, hogy vajon nem eszik-e túl sokat, vagy olyan ételt, amivel saját magát mérgezi. Mindig elolvassa a termékek hátulján lévő összetevőket és tápértéktáblázatot, miközben megpróbálja kiszámolni, hány kalóriát vinne be vele, ha megvenné és elfogyasztaná. Ez a típus hajlamos meghagyni az étkezések során az utolsó falatokat, és néha túl keveset enni.

A nem tudatos evők:

 

Ez a típus, amint az étel elé kerül, azonnal előveszi a mobilját, a könyvét, vagy csak egy újságot, és azon van, hogy lépést tartson rohanó világunkkal. Ha megéheznek, az éhségüket minél előbb csillapítani akarják. Az mindegy nekik, hogy mivel. Lehet ez akár bármiféle nassolnivaló, vagy édesség.

A profi diétázók:

 

Minden diétatrenddel tisztába vannak, még a legújabbakkal is. Sőt, már mindet ki is próbálták. Ezt nem az egészségük megérzéséért teszik, hanem azért, hogy leadjanak pár kilót, és megfeleljenek az „elvárásoknak”. Azonban, hiába tudnak mindent a diétákról, a fogyás legtöbbször nem tartós. A következőképpen történik nálunk a diéta: Új diéta, fogyás, visszahízás, bűntudat, sóvárgás, újabb diéta. Ez egy ördögi kör, amit nem tudnak, és nem is akarnak megszakítani. Többségük már a vízhajtókkal és a pirulákkal is próbálkozott.

Az intuitív evők:

 

Őket nem érdeklik a kalóriák, nem számolgatnak, nem trükköznek, egyszerűen csak odafigyelnek a testük jelzéseire, és a szerint táplálkoznak. Ha megéheznek, esznek, és amint úgy érzik, jóllaktak, abbahagyják. Nem éreznek bűntudatot, ha becsúszik egy-egy szelet csoki, hiszen tudják, hogy néha szükségük van arra is.

 

Forrás: Runtastic Blog