Így őrizd meg hódító mosolyod!

Egy mosoly sokszor többet ér a szavaknál. Azok az emberek, akiknek szépek és egészségesek a fogaik, általában többet és magabiztosabban mosolyognak, ezáltal a környezetükben jobb benyomást keltenek, mint azok, akik nem szeretik mutogatni a fogsorukat, ezért inkább nem is mosolyognak.

Teeth Whitening After Braces

 

Sajnos azonban vannak olyan hatások, amelyek még az egészséges étrendet követők körében is veszélyt jelentenek a fogakra, anélkül, hogy ennek tudtában lennének.

A lakosság nagy része nincs tisztában a savas ételek és italok fogzománcra gyakorolt hatásával. Pedig nem kell ahhoz folyamatosan szénsavas üdítőket vagy vörösbort fogyasztani, hogy a saverózió visszafordíthatatlan károkat okozzon a fogakban. Sok gyümölcsnek, például a citrusféléknek, de még a szilvának és a földiepernek is magas a savtartalma, de a reggelire elfogyasztott narancslé, vagy akár a salátán lévő öntet is veszélyes lehet, annak ellenére, hogy a szervezet számára ezek értékes tápanyagok.

A magyar lakosság körében a fogzománc kopásról végzett egyik kutatás szerint a legtöbb esetben a metszőfogakat érinti a saverózió okozta károsodás. A metszőfogak károsodása esztétikai szempontból is releváns, hiszen elhelyezkedése miatt ez a legszembetűnőbb fogcsoport.

Mi a megoldás? Természetesen nem a vitamindús gyümölcsök elhagyása az étrendből, hanem inkább a szokásaidat kell kicsit átalakítanod, ha szeretnéd sokáig megőrizni szép fogsorodat. Így őrizd meg hódító mosolyod!

  1. Ne hagyd abba az egészséges ételek, különösen a gyümölcsök fogyasztását, de változtass evési szokásaidon: a magas savtartalmú ételeket, italokat ne tartogasd a szádban, ne kortyolgasd hosszan, hanem gyorsan nyeld le, esetleg használj szívószálat!
  2. Kerüld a szénsavas üdítőket!
  3. Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért ajánlott az ásványvíz fogyasztása (persze itt is jobb a mentes).
  4. Az étkezést zárd magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású étellel (sajt, tej)!
  5. A savas ételek, italok fogyasztása után fél-egy órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük el, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.
  6. Savas ételek fogyasztása után a speciális, alacsony dörzsölő hatású fluoridos fogkrém használata is kiválóan semlegesíti a savhatást, mivel segít visszaerősíteni és visszakeményíteni a savak hatására felpuhult fogzománcot. Naponta legalább kétszer moss fogat ezzel a speciális fogkrémmel!
  7. Szájápolásra fluoridtartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni.
  8. Fogmosásra kisfejű, puha sörtéjű fogkefét és kevésbé koptató fogkrémet használj, és kevésbé koptató fogkrémet!

Minden fogfelszín megtisztítása a cél: a fogak közötti területekre fogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges