Gyönyörű kilátás, sportértékű túra: Csóványosi kilátó

A Magyar Természetjáró Szövetség sok tekintetben példamutató a hazai sportéletben. Több mint 13 000 leigazolt taggal sokkal nagyobb szervezet mint néhány olimpiai sportág szakszövetsége, és olyan fejlesztéseket hoztak a rekreációs és szabadidősportok világába, amit tanítani lehetne. Profi kommunikációval csábítják sportos életre a természetet kedvelőket, a legmodernebb csatornákat használják az információk terjesztésére. A https://www.termeszetjaro.hu/hu/ honlapon útvonaltervek, tippek, tanácsok és rengeteg hasznos információ elérhető. A programok között ma a Csóványosi kilátó körüli túrázást ajánljuk térképpel, útvonal ajánlóval kiegészítve.

A Börzsöny legmagasabb pontján álló toronyból az ország egyik legkülönlegesebb, leginkább hegyvidéki hangulatú kilátása tárul fel.
Látványos drónfelvétel a Börzsöny legmagasabb csúcsáról

A 938 méteres Csóványosról valódi hegységi panorámát élvezhetünk: körös-körül erdős hegyek övezik a tornyot. Emberi megtelepedés nyomát alig észlelhetjük a kiterjedt erdővidéken, csak a nagy-hideg-hegyi turistaház antennája és sípályája töri meg a zöld vadon egyhangúságát. A körkilátás látványelemeinek tengerében a korlátra szerelt táblák segítenek eligazodni. Látjuk a Dunakanyart és hegyeit: a Naszály magányos bástyaként áll az Alföld peremén, mellette megcsillan a Duna szalagja, majd a Visegrádi-hegység magaslatai vezetik tovább a tekintetünket. A felszabdalt hegycsoport mögött a János-hegy sasbérce is feltűnik. A leárnyékolt visegrádi Fellegvár és a Szent Mihály-hegy felismeréséhez már távcsőre lesz szükségünk. A Pilis-tető hatalmas tömbje is kitűnik szomszédai közül, a Gerecse rögei pedig már látszólag síkvidékből emelkednek ki.

Közvetlen közelünkben a vulkanikus eredetű Börzsöny egykori kráterének felrobbant és beszakadt romja, a hatalmas kalderaudvar mélyül. Peremébe a gyűrűt egyedüliként áttörő Fekete-patak és mellékvizei vágódtak, ezért egy hosszú és számos rövid völgyet látunk. Fennsíkok nincsenek a hegységben, csak tompa formájú csúcsok és változatos méretű hegyhátak szorulnak a mélyebb területek közé. A Holló-kő egyenes futású gerince mögött már a Garam síkja és a Kisalföld terül szét. A Börzsöny szigetjellege jól érzékelhető innen: minden irányban jóval alacsonyabb térszín keretezi a hegyeket.

Észak felé, a fokozatosan ellaposodó börzsönyi előhegyek mögött gyakran látszik a közeli Selmeci-hegység a Szitnyával, a Madaras hosszú vonulata, valamint a Jávoros tömege. Ők eredetüket tekintve a Börzsöny vulkanikus „testvérei”. Nagyon ritka esetben, különösen téli anticiklonok (azaz leszálló légáramlások) idején abban a szerencsében lehet részünk, hogy megpillanthatjuk a Felvidék koronáját, a Magas-Tátra sziklafogsorát. Kelet felé a cserháti dombok hátterében a Mátra gerincei szinte cikkcakkban hevernek.

A kilátás attól annyira különleges, hogy bár közel vagyunk a sok száz méterrel alacsonyabb területekhez, ezért jól érzékelhető a magasság, mégis valódi hegyvidék vesz körbe nézelődés közben. A távolságérzetet növeli, hogy a csúcsot csak hosszú túrák árán közelíthetjük meg. A körben elterülő erdőség a vulkáni roncsszerkezet miatt igazi zárt világ, alig háborgatott vadon, melyhez foghatót alig találunk az országban.

A 22 méter magas kilátó magját egy régi geodéziai betonhenger jelenti: régebben ennek veszélyes, rozsdás vaslétráit kellett megmászni a panorámáért. Végül EU-s támogatással az Ipoly Erdő Zrt. újította föl. A ma már csigalépcsős torony köré épített külső szerkezet egyes emeletein temérdek információs táblán olvashatunk a Börzsöny erdőiről, élővilágáról, nevezéktanáról, néprajzáról, geológiájáról.

térképek: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/kilato/csovanyosi-kilato/22184518/#dm=1

forrás:https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/kilato/csovanyosi-kilato/22184518/