A nyári forróságban vár a hűs erdő – irány a Pilis!

Prédikálószék, a Pilis legszebb panorámája

Pilis legcsodálatosabb kilátása edzésünk úti célja. Szándékosan nem írtunk futást, hiszen talán csak a legjobb kondiban lévők képesek a teljes útvonalat futva megtenni. Ennek ellenére kocogva és intenzíven gyalogolva is nagyon komoly edzésértékkel bír, kevés sík futás veszi fel vele a versenyt.

Kiindulási pontunk Dömös. Innen a piros sáv jelzésen közelítjük meg az erdőt. A Három-forrás-völgyben semmihez nem fogható hangulat és látvány fogad minket a civilizációt elhagyva, már néhány száz méter után.

Következő igazodási pontunk a Szentfa-kápolna. Itt kell letérnünk a piros sáv jelzésről és balra fordulnunk a piros háromszög ösvényre. Innen kezd egyre meredekebbé válni az élmény. Szép lassan elérjük a Vadálló-köveket, amelyek lélegzetelállító sort állnak utunk mellé. Ehhez fogható látvány kevés van a környéken. Itt néhol nehéz eldönteni, hogy a panorámát nézzük, vagy a talajt a lábunk előtt. Utóbbi ajánlott haladás közben, néhol szinte négykézláb lehet csak haladni a technikás terepen.
Ha azt vesszük észre, hogy könnyebbé vált a haladás, akkor már bizony közel a cél. Érdemes az elgémberedett combokat egy kis kocogással kilazítani.

A táv a Szentfa-kápolnától 2,4 km, ami 466 méteres szintemelkedést tartalmaz.