Karácsonyi recept különlegességek #1 Panforte: az energiabomba süti edzésekhez!

Karácsonyi recept ötleteink sorát egy igazi különlegességgel nyitjuk. A panforte nevű sütemény Siena olasz város legismertebb finomsága. Ropogós és omlós egyben, tele energia-dús diófélékkel, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel. Csokoládés, és csoki nélküli verziója is van. Ha szeretnéd, becsomagolhatod fóliába, levegőtől elzártan, és hónapokkal később is megeheted!

Panforte Margherita di Siena Recipe | Sparkling Life

Mivel tele van energiával, így edzés előtt és után is ehetsz belőle, ha arra vágysz! Elég egy kis szeletet vágnod belőle, hisz az is megdobja majd az energiaszinted. Saját ízlésed szerint válogathatod össze a diófélék, szárított gyümölcsök és fűszerek kombinációját, így biztosan nem fogod hamar megunni. Az egyetlen stresszes része a süti elkészítésének a cukorszirup elkészítése. Gyorsan kell vele dolgoznod, különben megdermed, és sokkal nehezebb lesz beleönteni a tortaformába!

Hozzávalók:

  • 3 lap ehető rizspapír
  • 220 g egész dió/mogyoró/mandula
  • 1 db citrom leve
  • 75 g cukrozott cseresznye
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • 75 g jó minőségű aprított, kandírozott gyümölcshéj
  • 80 g szárított gyümölcs
  • 70 g finomliszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 100 g reszelt, 70 %-os étcsokoládé
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • ¼ tk. őrölt szerecsendió, őrölt koriander és/vagy őrölt kardamom
  • 1/8 tk. őrölt szegfűszeg
  • 115 g méz
  • 100 g cukor
  • 1 tk. narancs ízű víz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius-fokra! Kend ki vajjal a tortaformádat, és terítsd bele a rizspapírt!
  2. Egy nagy tálba tedd bele a szárított gyümölcsöt, a dióféléket, a cseresznyét, a gyömbért, a kandírozott gyümölcshéjat, a citromlevet, a lisztet, a kakaóport és a fűszereket, és keverd össze őket!
  3. Olvaszd meg a csokit egy külön tálban a mikróban, vagy egy lábas forrásban lévő víz gőze felett!
  4. A cukrot, a mézet és a narancs ízű vizet tedd bele egy lábosba, és kis lángon olvaszd össze őket! Miután a cukor elolvadt, az elegyet forrásig főzzük, majd miután forrni kezd, két percig forraljuk tovább. Mindeközben folyamatosan kavargatni kell, gyorsan!
  5. Vedd le a tűzhelyről a szirupot, és öntsd össze az olvadt csokival, majd ezt az előbb összeöntött összetevőkkel! Ne aggódj, kissé dermedt állaga lesz, de ilyennek kell lennie!
  6. Öntsd bele a tortaformába, nyomkodd le az ujjaiddal, majd sütőben süsd 30 percig!
  7. Tedd rá egy rácsra, amíg ki nem hűl! Amint kihűlt, a bátrabbak porcukorral is megszórhatják tálalás előtt.

Kalória: 454.9 kcal

Fehérje: 7.1 g

Szénhidrát: 56.6 g

Zsír: 23.2 g

Rost: 2.5 g