Koronavírusos betegek sportolása: veszélyesebb mint gondolnánk, kérjük ki orvosok véleményét

Szerencsére hazánkban is tömegek választják maguknak a sportolást szabadidős tevékenységnek. A koronavírus-járvány miatt tavasszal bevezetett korlátozások alatt még többen kezdtek rekreációs jelleggel sportolni. Viszont most, hogy sokkal többen szenvednek a betegségtől, komoly veszélyt jelenthet a Covid-19 fertőzött amatőr sportolóknak, ha orvosi jóváhagyás nélkül kezdenek újra edzeni. A koronavírus betegségen átesetteknek megnő az esélyük a szívbetegségek kialakulására. Ha felépült a betegségből, és előtte rendszeresen sportolt, addig ne kezdjen újra bele, amíg ki nem vizsgálták!

A COVID–dal kórházba kerülő betegek 30-40 százalékánál szívbetegségek alakulnak ki, de a tünetmentesen gyógyulók esetében is fokozott a kardiológiai kockázat.
Még a tünetmentes koronavírus fertőzést követően is óvatosnak kell lenni!
A profi sportolók mellett az intenzíven sportoló amatőröknek is körültekintően kell újrakezdeniük a testedzést a COVID–19-ből való felgyógyulást követően. . Mielőtt a koronavírus-fertőzésen átesett amatőrök visszatérnének az edzéshez, legalább 3 hétig pihenniük kell, és még panaszmentes esetekben is ajánlott kardiológiai kivizsgáláson részt venniük.
A témával kapcsolatosan sorra születnek a hivatalos állásfoglalások, ilyen a Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat figyelemfelhívása is.
Ebben ismételten felhívják figyelmüket, a sportolók egészségvédelmében szükséges óvintézkedések és javaslatok betartásának fontosságára és a járványhelyzet népegészségügyi jelentőségére. Tartsuk be az ajánlásokat, a kihagyott pár edzés nem ér annyit mint egy komolyabbra forduló, elhúzódó, esetleg maradandó egészség károsodás.