Az egészséges ételeket kedvelőknek: Pikáns egytálétel sütőtökkel

A sütőtök és a bab párosa elsőre szokatlannak tűnhet, de nagyon jól működik ez a két egészséges alapanyag együtt, némi fűszerrel kiegészítve. Szuper egytálétel készíthető velük gyorsan és egyszerűen, pikáns, melengető, nem mellesleg olcsó, és bármilyen diétába beilleszthető.

Csilisbab laktatóan, de könnyedebben - sütőtökkel

Nagyon szeretjük az ilyen zöldséges, hüvelyessel gazdagított, egytálételként is fogyasztható ételeket, ami minimális munkával készül, laktató és egészséges, tele van rosttal, fehérjével, vitaminokkal és antioxidánssal, de a leglényegesebb, hogy tele van ízzel, kellemesen melengető és pikáns, ha pedig konzerv főtt babbal készítjük, akkor gyorsan is megvan.

Bár nagyon egyszerű ez a gyömbérrel, csilivel, fokhagymával és paradicsommal fűszerezett fogás, ami magában is megállja a helyét, tovább is gondolható, alakítható – süthetünk mellé tükörtojást, húsevőknek bacont vagy kolbászt, tálalhatunk mellé párolt rizst, tölthetjük tortillába, kínálhatunk hozzá görög joghurtot vagy tejfölt is, de akár készíthetjük egy kicsit szószosabbra, ragusabbra némi kókuszkrémmel lazítva a főzés végén – rengeteg lehetőséget rejt ez az egészséges és egyszerű, isteni fogás!

 

Pikáns babos egytál sütőtökkel

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • kevés csilipehely
  • diónyi reszelt gyömbér
  • 50 dkg sütőtök
  • 1 konzerv (400 g) főtt fehér bab
  • 2,5 dl alaplé vagy víz + bio leveskocka
  • kevés citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk, a babot leszűrjük, leöblítjük.

Az olívaolajat egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, és pár perc alatt kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, átkeverjük, majd a sűrített paradicsomot, a csilit és a sütőtököt is hozzáadjuk, átkeverve 2-3 percet pirítjuk, majd mehet bele a bab és az alaplé – vagy a víz és az elmorzsolt leveskocka. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a sütőtök megpuhul, és az ízek összesimulnak.

Kevés citromlevet adunk hozzá, ha szükséges, utánízesítjük, és azon melegében tálalhatjuk, ízlés szerint aprított snidlinggel, petrezselyemmel vagy korianderzölddel megszórva.