Fuss az egészséges életedért! Avagy mit gyógyít a futás?

Azzal a frázissal gondolom nem sokaknak mondunk újat, hogy „a mozgás gyógyít”. A helyzet az, hogy ez nem csupán frázis, ez maga az igazság. Számtalan tudományos bizonyíték van arra, hogy az átlagos mennyiségű edzés (150 perc hetente, tehát átlagban napi 30 perc mozgás) — és főként a futás — olyan hatással bír az emberi testre, amit egyetlen gyógyszer sem helyettesít.

The Key to Healthy Running? Keep Moving | Fleet Feet

 

A tanulmányok szerint a futással megelőzhető a krónikus elhízás, a 2. típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a stroke, a rák és még számos kellemetlen nyavalya. Emellett az is kiderült, hogy a futás nagyban javítja az atléta érzelmi és mentális állapotát, valamint növeli az élettartamát.

  • A Medicine & Science in Sports & Exercise 2006-os tanulmánya szerint, már 30 percnyi séta is javíthat egy depressziós ember lelkiállapotán.
  • A Journal of Adolescent Health 2012 tanulmánya szerint, 30 perc futás hetente három alakalommal javítja az alvás minőségét, segít a koncentrációban és kedélyjavító hatással is bír.
  • Mivel a futás növeli a csontok tömegét, így remek megelőző eszköze lehet az öregedéssel együtt járó csontritkulásnak. Sőt, ellenben a népszerű vélekedéssel, miszerint a futás árt a térdeknek, kiderült, hogy ez egyáltalán nem igaz, sőt. A jó technikával és megfelelő felszerelésben végzett futás erősíti a térdet!
  • Egy, a Psychonomic Bulletin & Review magazinban megjelent 2012 decemberi tanulmány szerint, a rendszeres edzés segít leküzdeni az öregedéssel jelentkező mentális leépülést.
  • A rákot ugyan nem lehet futással gyógyítani, de számos tanulmány és kimutatás szerint a futás segít a megelőzésben. – ilyen például a Journal of Nutrition-ben megjelent cikk –  ami 170 járványügyi tanulmány összegzéséből készült. Emellett azok életén is javít a futás, akik magával a betegséggel küzdenek, bőven elég, ha képes vagy teljesíteni a heti minimumot (150 perc).

A kutatók egybehangzó véleménye szerint azok, akik rendszeres testedzést végeznek tovább élnek. Az ex-dohányosok 4.1 évvel, a nem dohányzók 3 évvel, míg az aktív dohányosok 2.6 évvel nyújthatják meg életüket.