Hova menjünk ha szabadban szeretnénk mozogni, de nem akarunk másokkal találkozni?!

A koronavírus-járvány miatti korlátozások bevezetése óta szinte minden megváltozott, a testmozgásra, a rekreációs sportolásra is komoly hatással vannak a megváltozott körülmények. A legújabb rendelkezések is megengedőek a szabadtéri séta, futás, kerékpározás szabályozásában, de mindenki érdeke a közösségek kerülése, a távolságtartás. Szeretnénk olyan helyeket, megoldásokat javasolni, ahol nincs tömeg, ahova kevesebben mennek.

A Budai-hegyek legnyugatibb csücskében

Először azokkal a helyekkel kezdjük, amiket ajánlatos elkerülni: Margit-sziget, Normafa, Hármashatár-hegy, Feneketlen-tó, Városliget, és az összes belvárosi közpark. Az említett területeket nem ajánljuk, nagyobb tömegre számíthatunk mostanában, mint egy átlagos nyári hétvégén, és ez veszélyes lehet. Nehéz megtartani a kellő távolságot, és a parkolókban, a járdákon akár tömeggé is összezsúfolódhat a sok természetbe vágyó turista. A Budapesthez közeli kirándulóhelyek, látványosságok is no-go zónáknak tekinthetőek jelenleg, így Szentendre, Visegrád, Leányfalu, Dobogókő és a Dunakanyar többi települése is zsúfolt volt a hétvégén, de még Pilisszentlászlón is többen voltak a szokásosnál, pedig a vendéglők zárva vannak.  A Naplás-tó is csábító lehet, ezért nem szabad odamenni, másnak is eszébe jut ez a program.

Viszont vannak olyan ösvények, turistautak amik távolabb esnek a települések központjától, olyan hegytetők amik nehezebben megközelíthetőek, olyan részek amik kevésbé híresek. Például a Vértesben sok olyan erdészeti út van ahol lehet kerékpározni forgalom és tömegturizmus mentesen, és parkolni is tudunk az erdő szélén, nem kell a környék településeinek lakosait zavarni. Vagy a Budai-hegység, északnyugati részén található Zajnát-tető is érintetlen, nyugalmas, és fantasztikus körpanoráma nyílik a hegytetőről, amit Budajenő széléről lehet megközelíteni.  Ha mindenképp a pilis-tető környékére mennénk, akkor Kesztölc irányából indítva a túrát kevesebb emberrel találkozhatunk, de a Boldog Özséb kilátó látogatását most nem ajánljuk, ott biztosan találkozunk csapatba verődött kirándulókkal.

Ez csak pár tipp ami a Budapest környéki lehetőségekre, de bárki tud magának útvonalat tervezni, nagyon jó applikációk és térképek találhatóak a neten. Mi a www.termeszetjaro.hu oldalt ajánljuk, tervezéshez pedig az www.alltrails.com, és a turistautak.openstreetmap.hu oldalakat.