Mi a jobb? A síelés? Vagy a snowboardozás? Elemezzük az érveket!

Februárban lesznek igazán tele a sípályák, ilyenkor indul egész Európa az Alpokba. Van aki sílécet pakol a kocsi tetejére, és van aki snowboard deszkát csomagol az útra. Nehéz eldönteni melyik a jobb szabadidős sport, a kezdők gyakran tanácstalanok, nem tudják melyik téli sportággal érdemes komolyabban foglalkozni.  Az alábbiakban összeszedjük a tényeket, próbálunk reális döntésre jutni, hogy melyiket ajánljuk.

Most négy szempont vizsgálata után, elfogulatlanul próbálunk igazságot tenni. De azzal kicsit sem akarunk foglalkozni, hogy ki, és miért zavarja  a másikat a pályán, mert ez nem sportágfüggő, hanem általános intelligencia kérdése.

 

Tanulás

A síeléssel a kezdetekben könnyebb dolgunk van, mivel a testsúly két léc között tartása valamivel egyszerűbb feladat, mint az alig 30 cm széles deszka fölött egyensúlyozni. A sí természetesebb mozgásforma, mint a snowboard, így hamar elsajátítható, már ami az alapokat illeti. Szépen síelni viszont nehéz. Nagyon nehéz. Az ösztönös megoldások pikk-pakk ellened fordulnak a meredek szakaszokon, aláássák az eleganciádat, bajt okoznak és rájössz, mégsem ördögtől való ötlet oktatót fogadni.

Lássuk, mit ajánl a snowboard! Hatalmas, látványos, könnyfacsaró eséseket, iszonyatos izomlázat, esetenként végkimerülést és hisztériás rohamot, legalábbis az első időkben. Hogy ez a folyamat meddig tart, az kizárólag az alany állóképességén, egyensúlyérzékén és félelemérzetének mértékén múlik. Ha az első kettő esetedben a pozitív tartományban van, míg az utóbbi a zeró felé közelít, akkor akár egy nap is elég ahhoz, hogy megtanulj forogni, onnan pedig már csak egy lépés a backcountry, na meg a park és kezdődhet is az igazi móka.

Eredmény: döntetlen

 

Sebesség

Mindkét eszköz ugyanazt a kinetikus energiát hasznosítja megfejelve a súrlódás jelenségével, amely hőt termel és vékony vízréteget hoz létre a deszka vagy léc és a hó között. A snowboard egyetlen felületen, illetve az éleken csúszik, ezért kimaxolás esetén lassabbnak bizonyul a sínél, bár úgy sejtem, hogy ezeket az abszolút sebességeket kezelhetjük elméletiként. Valahogy nem látom magam, ahogy 250 km/órával síelek vagy 200 km/órával snowboardozok, merthogy ezek voltak a rekordok pár éve.

Eredmény: elméleti győzelem a sí javára

 

Biztonság

Ha hiszitek, ha nem, a snowboard biztonságosabb, mint a sí. Amikor egy snowboardos nagy sebességgel elesik, pont az menti meg a komolyabb sérülésektől, ami elsőre olyan félelmetesnek tűnik: egyetlen deszkalapra vannak rögzítve a lábai, ami védi a testét a ficamoktól és törésektől. Valójában a síelés a bátrak sportja: mivel minden egyes végtagod külön-külön lobog eséskor, nagyobb valószínűséggel akarnak fájdalmasan eltávolodni gazdájuktól.

Eredmény: a papírformát cáfolva ezt a kört a snowboard viszi.

 

Kényelem

Ha belegondolunk, hogy az első síterepek az 1920-as években nyíltak meg az Alpokban, a snowboardot pedig csak pár évtizede engedték be először a pályákra Észak-Amerikában, akkor könnyen beláthatjuk, hogy miért vannak a mai napig a síelőkre optimalizálva a terepek. A csákányos felvonó snowboarddal igaz kihívás, de a beülős liftekből sem egyszerű visítással kombinált esés nélkül kiszállni. A lecsatolás-felcsatolás örökös macerája sok-sok hóban ülve eltöltött hideg percet garantál. A vízszintes pályaszakaszokon a snowboardosok irigykedve bámulják síbottal felszerelt kétléces pajtásaikat, akik közül az igazán jófejek el is vontatják egyleces barátaikat egy darabon. Talán az egyetlen pont, ahol a snowboard – vagy legalábbis a cipő kényelmesebbnek bizonyul, az a hütte, ami persze nem utolsó szempont. Állítólag még autót is lehet benne vezetni.

 

Tehát ezekben az összehasonlításokban a síelés jött ki ajánlhatóbbnak, de természetesen ez csak egy általánosított megállapítás. Mindenkinek más a prioritása. Az sem mindegy, milyen korban, hány évesen kezdünk bele ezekbe a sportokba. Talán az a legjobb, ha mindkettővel megismerkedünk, és pályának, időjárásnak, edzettségnek megfelelően döntjük el, melyik sportot választjuk.

Forrás. www.sielok.hu