A gyors energiapótlás receptje: a muffinba töltött frittata

A frittata, avagy az olaszos tojás csodálatos dolog. Először is azért, mert sokkal könnyebb elkészíteni, mint az omlettet. Rakhatsz bele zöldséget, sajtot, húsfélét, bármit, amit otthon találsz. Ráadásul könnyedén szállítható is, mint egy szendvics.

 

A gyors energiapótlás receptje: a muffinba töltött frittata

A frittaták garantáltan rendszerét képezhetik a hétköznapi reggeliknek és ebédeknek. A tojástól nem kell félni. A kutatások már jó ideje bebizonyították, hogy az emberiségnek csak egy nagyon kis csoportja érzékeny rá, elsősorban genetikai okokból. Akár hétvégén is elkészíthetjük, tárolható, hétközben így nincs is más dolgunk vele, minthogy felmelegítsük. A fehérjében gazdag reggeli tökéletes választásnak bizonyul az egészséges táplálkozást tekintve.

Miért is fogyasszuk? A tojás sárgája tápanyagokban gazdag, kiváló forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Úgyhogy nézzünk szét a hűtőszekrényben és bátran adjunk hozzá bármilyen zöldséget, sajtot, de akár kolbásszal is megbabonázhatjuk ezt a fehérjében gazdag muffint.

Tökéletes a triatlonosok számára, mert a legtöbb triatlonversenyző a reggeli órákban szeret edzeni, a komoly testmozgás előtt pedig szükséges egy kiadós reggeli. Párosítani lehet a muffinokat görög joghurttal, amely bővelkedik hozzáadott kalciumban, D-vitaminban és fehérjében. Érdemes mellé rostban gazdag gyümölcsöt is fogyasztani. Az egészséges tápanyagokban gazdag reggeli biztosítja, hogy a lendületünk egész nap kitartson.

Mikor együk? A muffinokat fogyaszthatjuk reggelire, napközben ebédre, de akár vacsorára is.

Hozzávalók:

  • nyolc-tíz tojás
  • két csésze tojásfehérje
  • fél csésze tej
  • fél csésze kockázott paprika
  • fél csésze aprított sajt
  • fél csésze reszelt parmezán sajt
  • fél evőkanál metélőhagyma
  • őrölt bors
  • fél teáskanálnyi só

 Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  2. A tojást, a tojásfehérjét és a tejet jól keverjük össze, eközben adjuk hozzá a paprikát!
  3. Adjuk hozzá a sajtot és az egyéb hozzávalókat!
  4. Töltsük meg a muffinformákat, ügyelve arra, hogy háromnegyedik töltsük, hisz sütés közben felfújódik, majd újra összezsugorodik az elegy!
  5. Reszeljünk a tetejére sajtot!
  6. Süssük húsz-huszonöt percig!
  7. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni!
  8. Amikor kihűl, vegyük ki a muffinformákból!
  9. Tálalhatjuk frissen, de el is rakhatjuk a hűtőbe, néhány napra kitűnő fehérjeforrásunk lesz!

Jó étvágyat!