Finn? Infra? Gőz? A szaunázás télen kihagyhatatlan program, de melyiket érdemes választani?

Folyamatosan terjed a szaunázás divatja nálunk is, és szerencsére egyre több helyen választhatunk a különböző típusok közül. Fontos, hogy tudatosan használjuk arra, amire való. Lássuk, milyen szempontok szerint döntsünk a választáskor.

 

Azt figyelembe kell vennünk,  hogy szaunázás közben komoly terhelés éri a szervezetünket. Csak annyit, olyat és annyiszor szabad igénybe venni, ami még nem veszélyes. Természetesen a terhelés jótékonyan hat az egészségünkre, ahogy a futás, az úszás vagy bármilyen más sport is, ha mértékkel alkalmazzuk, de sérüléshez vezethet, ha nem gondolkodunk. A szauna legfontosabb hatása, hogy serkenti a vérkeringést és a kiválasztást (méregtelenítést). Ehhez a szívnek komolyabb teljesítményt kell biztosítani, tehát megterheli a szívet.

A klasszikus finn szauna

A legismertebb és legelterjedtebb szauna a finn szauna. Kályhája manapság szinte mindenütt elektromos, fala faborítású, levegőjének hőmérséklete kb. 80 C, páratartalma 30% körül van. A páratartalom növelésével nő a hőérzet, viszont csökken a verejték párolgása és a test vízvesztesége is. Tehát akkor locsoljunk vizet a kályhára, ha nem akarunk annyi vizet veszteni. Az ajánlott szaunázási idő egy körben maximum 15 perc, utána jön a hűtőfürdő vagy tusolás. Ha nem akarunk belemerülni a hideg vízbe, ne erőltessük, mert a gyors lehűlés veszélyes is lehet, de a tusolást azért mindenképpen tegyük meg, hogy a kiválasztott méreganyagok távozzanak a bőrünkről.

A szauna hatása attól is függ, hány körre megyünk vissza a kabinba.

Ha csak 1-2 kört csinálunk, akkor a szauna inkább frissít, élénkít, ezt a módszert akkor válasszuk, ha valamilyen feladat előtt állunk, sportolók szoktak egy körre bemenni a szaunába az izmaik bemelegítése céljából. 3-4 kör már inkább relaxáló és regeneráló hatású, fárasztó munka után vagy betegség esetén szokták ezt alkalmazni.

 

Infraszauna

Az infraszauna fűtőteste nem a levegőt melegíti fel, hanem infravörös sugarak segítségével közvetlenül a bőrünk alá sugározza a hőt. Az infraszauna tehát alacsonyabb hőmérsékleten működik, ami kellemesebb bent tartózkodást jelent. A normál szaunához képest használata az alakot jobban átformálja, az izomzat lazításában hatékonyabb, a nyirokfolyadék intenzív keringetésével jobban serkenti az alakformálást. Emiatt fogyókúra szempontjából jobb. Látványos hatása van a bőrre pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhetően.

Az izzadás mennyisége kb. háromszorosa a hagyományos szaunáénak, 20-60-szoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik és 3-7-szer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben. Röviden tehát: hasonló hatása van, mint a finn szaunának, de hatékonyabb.

 

Gőzfürdő

A gőzfürdő inkább a mediterrán világból terjedt el, míg a hagyományos szauna az északi országokból. A két izzasztókamra élettani hatásai nagyon hasonlóak, a különbség annyi, hogy a gőzkabinban alacsonyabb a hőmérséklet, kb. 40-60 °C van, viszont a relatív páratartalom akár a 80-100 %-ot is elérheti. A szauna erősen, a kevésbé forró, nedves gőz kíméletesebben izzaszt.  A termálfürdőkben azért érdemes felkeresni a gőzkabint, mert ilyet nem nagyon szoktak magánházakba telepíteni, míg szaunát egyre gyakrabban.

 

Tepidárium

Újra kezdenek elterjedni a régi római fürdők szerves részét képező tepidáriumok is. Ezek olyan helyiségek, ahol a hőmérséklet 30-40 fok között mozog, tehát testmeleg légkörben, akár órák hosszat is pihenhetünk, beszélgethetünk különösebb izzadás nélkül – ahogy ezt az ókori rómaiak is tették. A tepidáriumot azok is használhatják, akik valamilyen egészségügyi oknál fogva nem használhatják ki a szaunák jótékony hatását.

 

 

forrás: furdomania.blog.hu