Fogyókúra mint újévi fogadalom?! Itt vannak az alapszabályok, ezeket érdemes betartani.

Már jó néhány hete beköszöntött a tél, a nagyobb étvágy évszaka, de sokan még mindig nem érték el a karácsony előtti versenysúlyt. Pestiesen szólva most kerülünk majd „vágósúlyba”, érdemes már most elgondolkozni a fogyókúra korai kezdésén.

Sajnos az emberek, ha a fogyás a kérdés, hajlamosak a könnyebbnek ígérkező utat választani, s különféle pirulák szedésére bízni a fogyasztást, felmérhetetlen kockázatoknak kitéve így szervezetüket. Mi egy másik utat ajánlunk: 11 alapigazságot, amely közelebb visz az ideálisnak tartott testsúlyunkhoz.

Képtalálat a következőre: „diet”

 

  1. Gyerünk a fényre!

Nemcsak a hideg, de élettani okokból a fény hiánya is a zsírtartalék képzésére veszi rá szervezetünket. A fény hiánya depresszióra hajlamosít, emiatt jellemzően az örömteli evés ölelő karjaiba menekülünk. Használjunk több fényt, ez az optimizmust támogatja, vitalizál, közelebb érezzük a tavaszt, csökkennek a depressziós tünetek, így a falási hajlam is. A svédeknél a társadalom-biztosítás nemcsak a fényterápiás szobát finanszírozza, de egyes esetekben receptre lehet eljutni Mallorcára. Ha utóbbit nem is engedhetjük meg magunknak, de az előbbit otthon is megcsinálhatjuk, több mesterséges fénnyel, illetve amikor csak tehetjük, legyünk a szabadban. Mellékhatása, hogy javul a közérzetünk, és csökken az éhségérzetünk. Ugyanilyen segítség a sárga lencsés sportszemüveg is, ami hidegben az arcunkat is védi, de nagyobb fényerőt érzékelünk, egy, másfél órás gyaloglás, futás, fényterápiás támogatással csodát tehet!

  1. Keressük a vitaminokat!

Télen hajlamosabbak vagyunk az egyoldalú táplálkozásra, pedig a komplex táplálkozással az éhséget is csökkenthetjük. Manapság könnyebb és olcsóbb primőr zöldséghez, gyümölcshöz jutni, mint húsz éve, akár Új-Zélandból is. És ha lecsapna az influenza, hat hétig tényleg „toljuk a cuccot”: extra C-vitamin, polivitaminok, nyomelemek, immunerősítők! (Kapcsolódó cikk: Háború a vírusok ellen)

  1. Hívjuk segítségül a gyógynövényeket!

A gyógynövények támogatásában az a roppant jó, hogy normál használat mellett nagyon hatékonyan támogatják súlycsökkentési vágyainkat. (Kapcsolódó cikk: Íme a négy legjobb fogyasztó hatású gyógynövény)

  1. Fogyás? Ne essünk túlzásokba!

Hiszen drasztikus energiacsökkentés esetén nemcsak a koncentrációnk, de a fizikai munkaképességünk is jelentősen csökkenhet, és így a sérülések kockázata is nő. (Kapcsolódó cikk: Öt alapelv, ami minden diétában közös). A diéta első napjaiban határozottan kisebb térfogatot kell fogyasztani, hogy összébb húzódjon a gyomrunk, de utána is mérhetően kell étkeznünk, hogy folyamatosan kicsi, de állandó deficit legyen az energiaháztartásunkban. (Kapcsolódó cikk: Megoldások a felesleges kalóriabevitel ellen). Lehet ugyan hetente egyszer bűnözni, de nagyobb térfogatot akkor se együnk, és túl cukrosat se, mert mind a két esetben felborul a roppant kényes egyensúly! (Kapcsolódó cikk: Édesebb az élet cukor nélkül!)

  1. Számoljuk a kalóriákat!

Számoljunk, s ne csak a bevitt energiával, de az elégetettel is, és ha bűnöző nap van, akkor tervezetten eddzünk hosszabb ideig és lassabban. (Kapcsolódó cikk: Így számold a kalóriákat!)

  1. Keressünk bombát!

Vegyük észre a rejtett kalóriabombákat, sok a tévhit ezen a területen is! (Kapcsolódó cikk: Kilenc rejtett kalóriabomba)

  1. Kerüljük a fogyasztószereket!

A jó fogyasztószerek nem tiltottak, sőt talán segítenek is beindítani a fogyást, de huzamosabb használatuk megszokássá válik. Ezért ha mégis ilyesmivel próbálkoznánk, tartsunk hat hetente két hétnyi szünetet. Ne használjunk efedrin tartalmú szereket! Hatékony fogyasztószer ugyan, de nem véletlenül szerepel doppinglistán, vannak kemény mellékhatásai is, jelentősen károsíthatja a szervezetüket, a segítségével elért eredmény pedig korántsem stabil.

  1. Keressünk vizet!

Az ülőmunka és a szellemi koncentráció miatt, sokszor folyadékhiányos állapotba kerülünk, ezt hamisan éhségként éljük meg és evéssel igyekszünk megoldani. (Kapcsolódó cikk: Te eleget iszol? Most megtudhatsz mindent, amit a folyadékfogyasztásról tudni érdemes!)

  1. Étkezzünk lúgosan!

Így nemcsak egészségesebb lesz az emésztésünk és gyakorlatilag azonnal jobb a közérzetünk, de az éhségérzetünk is megcsappan. (Kapcsolódó cikk: Fogyókúra – jóllakottan)

  1. Pusztítsuk a mérgeket!

Legalább kétnaponta ajándékozzuk meg magunkat egy méregtelenítő itallal! (Kapcsolódó cikk: A nyerő ötös! Frissítő reggeli méregtelenítő italok)

  1. Ne diétának hívjuk!

Fontos tudnunk, hogy önmagában a diéta semmit sem ér, ha változást akarunk, életmódváltásban kell gondolkoznunk. Ne akarjunk gyorsan, túl sokat haladni, mindig csak egy új feladatot vegyünk fel és építsünk be életrendszerükre. Ha kis lépésekkel változtatunk, sokat fogyhatunk néhány hónap alatt!