Kevesebbet ennél? Íme, tizenegy tipp hozzá!

Kisebb tányér, hosszabb rágás, apróságoknak tűnnek, de mind hozzájárul a kalória bevitel csökkentéséhez. Kevesebbet enni könnyebb, mint gondolnád! Íme, tizenegy tipp a lemondás nélküli fogyáshoz!

 

Képtalálat a következőre: „eat too much”

1. Rágás

A fogaink olyanok, mintha beépített kalóriabevitelt csökkentő eszközök lennének, csak megfelelően kell alkalmazni őket: rágjunk alaposan! Már a szánkban megkezdődik az emésztés és egyes tápanyagok felszívódása. Ez abból a szempontból nagyon fontos, hogy így a cukor és zsírmolekulák gyorsabban kerülnek a véráramba, és korábban kapja az agyunk az „elég volt, tele vagyok” jelzést, mint ha a gyomorból szívódnának fel az anyagok. Az optimális, ha egy falatot harmincszor rágunk meg!

2. Aludjunk sokat!

Aki nyolc órát alszik, kevesebb kalóriát éget el, mint aki csak ötöt! Tévedés! A kialvatlanok kevesebb kalóriát égetnek el, mint azok társaik, akik jól és eleget alszanak. Az ok egyszerű, aki keveset alszik és fáradt, kevesebbet is mozog. Sőt, egyes tanulmányok szerint, akik nem alszanak eleget, éhesebbek is, mint a kipihent társaik, így többet esznek. A hét-nyolc órás pihentető alvás duplán megtérül: stabillá teszi az idegrendszerünket és megóv a stressz okozta „éhségtől”.

3. Spórolj napi háromszázötven kalóriát!

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, ez pedig az étkezésnél is igaz. Sok esetben a felesleges kalóriák bevitelét a megszokás okozza: a croissant munkába menet, a tejeskávé a sarki kávézóban és így tovább. Segít, ha kipróbáljuk, hogy az ebédhez kevésbé illik-e, ront-e az összképen, ha kóla helyett vizet iszunk. Mindenképpen kell a csoki is utána? Íme, néhány adat segítségképpen!

forraltbor (0,25 liter): 262 kalória
nagy Caffe Latte: 170 kalória
croissant: 180 kalória
kóla (0,5 liter): 210 kalória
Snickers: 242 kalória
chips (50 gramm): 278 kalória
pizzaszelet: 230 kalória
nagy brownie: 363 kalória

Kevesebbet ennél? Íme, tizenegy tipp hozzá!

4. Igyunk rendesen!

Igen, eljutunk megint oda, hogy a víz és a tea a legjobb ital! Az ok, hogy az előre gyártott italokban, elsősorban az üdítőkben lévő kalóriák az elhízások komoly okozói. A fenti táblázatban is látszik, hogy elképesztő, mennyire hizlal a kóla, de a többi üdítő is hasonló hatással bír!

5. Lélegezzünk mélyeket!

Ahogy kutatások is bizonyítják, a stressz aláássa az önkontrollt. Gyorsan megszokja szervezetünk, hogy kiélezett helyzetben egy csokit megeszünk megnyugvásképpen, és vigyázat, ez a pavlovi reflex nem tesz jót a súlyunknak. Helyette tanuljunk meg mélyeket lélegezni stresszes helyzetben! Válasszuk ezt a módszert: belégzéskor számoljunk el háromig, tartsuk bent a levegőt egy rövid ideig, majd a kilégzéskor hatig jussunk el a számolásban. Érdemes mindezt ötször megismételni.

6. A méret a lényeg, gondolkodj kicsiben!

Az edények, tányérok, poharak nagysága döntően befolyásolja a bevitt étel és ital mennyiségét. Több tanulmány is alátámasztja, hogy egy kisebb tányérból egyértelműen kevesebbet eszünk, ahogy egy vékonyabb pohárból kisebb mennyiséget iszunk, mint egy nagy űrtartalmúból. A kisebb adagok ellenére tele leszünk és elégedettek, nem fog hiányozni a két edény mérete közti különbség!

7. A víz trükkjei

Csináld így: fél órával a három főétkezés előtt igyál meg fél liter vizet, és a feladat kész is! Egy kísérletben a fentieket betartó páciensek 4,3 kilogrammot fogytak tizenkét hét alatt mindenféle egyéb diéta nélkül! Más tanulmányok is rámutatnak, hogy a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása könnyebb súlyvesztéshez vezet.

8. Méregteleníts!

Néha a nagy változások könnyebbek, mint sok kicsi. Válts irányt, helyezz hangsúlyt a természetes élelmiszerekre, és vond ki a napi menüből a hozzáadott anyagokat, a fehér lisztet és a cukrot!
Majdnem az összes készételt, chipset és édességet célszerű kerülni a hozzáadott anyagok miatt. Az étrendünkben törekedjünk arra, hogy sok friss és saját magunk által főzött ételt együnk! Ehetünk emellett még teljes kiőrlésű pékárut is. Ne aggódjunk, mézet vagy juharszirupot ehetünk, ezekkel édesíthetünk, de az alaptétel: kerüljük a hozzáadott anyagokat!

9. Együnk sok rostot!

A rostos ételeknek rengeteg előnyük van diéta esetén: laktatóak és hatásuk sokáig eltart, elősegítik az alapos emésztést, támogatják a bélflóra kialakulását, és egyensúlyba hozzák a vércukrot. Javasolt rostosak például az alma, a zöldbab, az avokádó vagy a fehér- és sárgarépa.

Kevesebbet ennél? Íme, tizenegy tipp hozzá!

10. Ne tévézz!

Semmi gond egy-egy kiadós tévézős estével, amíg ez a kivétel, ami erősíti a szabályt. Az ok, hogy a sok tévézés már önmagában is komoly elhízás-potenciállal bír. Emellett, ha már nézzük, figyeljünk, milyen műsorokat nézünk: a szakács- vagy cukrászműsorok, a szomorú filmek vagy a pörgős akciófilmek is kiáltanak valami „rágcsáért”!

11. Alkalmankénti böjt

Tartsunk szünetet, gyorsítsuk fel az anyagcserét! Méghozzá hosszú pauza kell: legalább tizenöt óráig tartson az étkezési szünet, de még jobb, ha bírjuk tizenhat órán át. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk oldani, használjuk ki a vacsora és a reggeli közötti szünetet is, azaz ha este hétkor vacsoráztunk, akkor legkorábban másnap tizenegy órakor reggelizzünk, de ha lehet, még később. Ilyenkor méregtelenít szervezetünk, a vércukor és a vérünkben lévő zsírok aránya, mennyisége is helyreáll, és újra megtanuljuk, mi a különbség az étvágy és az éhség között!