Erre figyeljünk focicipő választásakor

Örök igazság, hogy a sportban a legjobb teljesítményt akkor tudjuk kihozni magunkból, ha a felszerelésünk megfelelő. A foci terén ez leginkább a focicipőt jelenti: óriási a különbség aközött, amikor profi cipőben focizunk, és aközött, amikor felveszünk egy bármilyen edzőcipőt, amit találtunk otthon. A focicipők kínálata azonban rendkívül széles, így laikusként nem könnyű eldönteni, hogy melyiket érdemes választani közülük.

Természetesen az alapvető, hogy minőségi focicipők közül válasszunk, mert komoly igénybevételt kell kibírniuk. Van azonban egy sor olyan kritérium, amire már nem biztos, hogy gondolnak azok, akik még kicsit járatlanok a futball világában.

Milyen terepen zajlik a játék?

Amennyiben a gyermekünk focizik, és gyerek focicipőt kell neki választanod, fontos kérdés például, hogy milyen terepen játszik a gyerkőc. Teljesen másra van szükség ugyanis a teremfoci, a füves pálya, valamint a műfüves pálya esetén. De még az sem mindegy, hogy a kültéri pályán milyen időjárási viszonyok uralkodnak: másfajta cipő válik be ugyanis egy felázott, süppedős gyep esetén, mint jó időjárási viszonyok között. A teremben használatos cipőkhöz például nem kellenek stoplik, míg a kültéri pályáknál ezekre nagy szükség van, a számuk pedig a pálya jellegétől függhet.

Milyen a cipő anyaga?

Evidensnek gondoljuk, hogy egy focicipő kizárólag bőrből lehet, de ez nem igaz, műszálas verziók is léteznek. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a bőr jobban idomul a lábra, azonban kényesebb, nehezebb ápolni. A műszálas cipő igénytelenebb olyan szempontból, hogy nem kell annyira odafigyelni a karbantartására. Mindkettő lehet hosszú életű, azonban hiba lenne azt várni egy focicipőtől, hogy örökké fog tartani. A minőségi cipők sokáig bírják, de az állandó focilabda rugdosás azért egy idő után meglátszik még a legjobb típusokon is.

Fontos a kényelem

Nem szabad az egyéni szempontokról sem megfeledkezni, hiszen mindenki lába más, ezért minden embernek más lehet kényelmes. Elsőre hasznos lehet elmenni egy sportcipőket árusító üzletbe, és felpróbálni néhány különböző fazont. Ha megvan a nyertes, akár már a neten is meg lehet rendelni, hiszen már tisztában leszünk vele, hogy melyik komfortos a számunkra.