Öt tévhit a lapos hasról

 

Mindenki szeretne kockás vagy éppen lapos hasat, és sokan hajlandók is lépéseket tenni ennek érdekében. A témához kapcsolódó, széles körben elterjedt tévhiteken azonban jó lenne változtatni. Erre teszünk most kísérletet.

Best ways to get abs for women | Women's Best Blog

  1. Sokan azt gondolják, hogy csak a számolatlanul végzett felülések vezetnek lapos hashoz. Pedig tulajdonképpen mindenkinek vannak hasizmai, csak rejtve maradhatnak a has zsírpárnái alatt. A kulcs tehát nem a további hasizomgyakorlatokban van, hanem a zsírégetésben. Erre pedig a ciklikus sportágak (úszás, futás, kerékpározás) a legalkalmasabbak.
  2. Hallunk néha olyat is, hogy csak az éhezés vezet súlycsökkenéshez és lapos hashoz. Az éhezés nemcsak hatástalan, de veszélyes is. A kalória bevitel drasztikus csökkentése ugyanis vezethet gyors eredményhez, de meg kell érteni, hogy az emberi test egy komplex egység. Önmagunk éheztetése felborítja a metabolizmust és lelassítja a folyamatot. Éhezés helyett megfelelő tápértékű és ásványi anyagokban, vitaminokban is gazdag ételeket kell enni, naponta többször. A kevesebb evés célravezető, de az éhezés semmiképp sem.
  3. A tablettákat, étrend-kiegészítőket sokan istenítik, mert mindkettő nagyon vonzónak tűnhet. Sok pirula hirdeti magáról, hogy szedésével a has lapos és feszes lesz. Azonban ilyen tabletták nem léteznek a piacon. A valóság az, hogy a fogyasztó tablettáktól és az étrend-kiegészítőktől csak a pénztárcánk lesz laposabb, nem a hasunk. Ezek helyett inkább intenzív mozgással égessünk kalóriákat.
  4. Szép számmal találhatók az üzletek polcain előre csomagolt diétás ételek. Gyakran azonban ezek finomított cukrot és olyan mesterséges adalékokat is tartalmaznak, amelyekre a testnek semmi szüksége. Ezek között sajnos vannak olyan termékek is, amelyek egyáltalán nem segítik a fogyást, ezért inkább elkerülendők az ilyen termékek és a tápláló, kiegyensúlyozott étrend mellett tegyük le voksunkat. Leginkább a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek nyújthatnak megfelelő táplálékot.
  5. Sokan bizonyos elméletekből azt a következtetést vonják le, hogy a szénhidrátok egészségtelenek. Ez pedig így nem igaz. Szabad enni szénhidrátokat fogyókúra közben is, de nem mindegy a minőség és a mennyiség. Kerülni kell az előre csomagolt ételeket, helyettük teljes kiőrlésű gabonákat, a barna rizst, a zabpelyhet válasszunk. Teljesen semmi esetre sem szabad elhagyni a szénhidrátok fogyasztását, mert azok szervezetünk legfőbb üzemanyagát jelentik, nélkülük nem hogy felgyorsulna, inkább lelassul az anyagcserénk, ez pedig semmi esetre sem az egészséges, kívánt mértékű fogyás, sokkal inkább a későbbi jojo effektus kialakulásához vezet.