Mit tegyél, ha megálltál a fogyásban?

A fogyókúrázók rendszeresen visszatérő problémája, hogy ha nagy nehezen be is indul, nem folyamatos a súlyvesztés, sokszor megáll a folyamat és ilyenkor nem tudják, mit tegyenek. Ne csüggedj, segítünk!

Mi is szembesültünk ezzel a problémával, épp ezért kerestük a megfelelő módszereket. Meg is találtuk, mégpedig a változatosságban. Alap szakmánkból adódóan, a sport, az edzéselmélet és gyakorlat tapasztalatai is azt diktálják, hogy soha ne álljunk be hosszú távon egyoldalú, változatos ingereket nem biztosító rendszerre. Ez igaz a fogyókúra alapját adó diétára és a mozgásra egyaránt.

Szervezetünk egy idő után alkalmazkodik a legszélsőségesebb körülményekhez is: ha hosszú ideig kevesebb kalóriát viszünk be, akkor kevesebbet is fog felhasználni és lassan beáll erre az alacsonyabb anyagcsere szintre, ami viszont a kalória leadást, így a fogyást is lassítja.

Mozogjunk változatosan!

A mozgással ugyanez a helyzet: ha nap, mint nap ugyanazt a mozgássort, ugyanazt a sportágat űzzük, akkor az izomzatunk számára egyre kevésbé intenzív ingert adunk, hiszen az egy idő után alkalmazkodik a megszokott feladatok elvégzéséhez, így kisebb energiafelhasználással is képes teljesíteni.

Az egyre kevésbé intenzív inger és a kevesebb kalória bevitele ráadásul hosszútávon az izomtömeg leépülésével is jár, így kisebb felület marad a szervezeten belül az energia felhasználásra, a kalóriák elégetésére. Az eredmény törvényszerűen a fogyás lelassulása, megállása.

A megoldás tehát, mint sok más esetben, itt is a változatosság: tessék többféle sportágat, illetve egy adott sportágon belül is többféle mozgásformát, időnként új elemeket is bevonni a napi monoton edzésrendbe.

A diéta önmagában mit sem ér

Ugyanígy az étkezésben is keressük a változatosságot! Ha zöldségalapú diétán vagyunk, akkor többféle növény fogyasztását, különböző módon elkészítve variáljuk. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelére, hogy ne izomtömegünkből, hanem csak a zsírból veszítsünk!

Fogyasszunk a szokásosnál is több folyadékot (alapvetően vizet), legalább két és fél litert naponta!

Összességében az anyagcserénk magas szinten tartása a további fogyás záloga, ezért az aktív, változatos, nem megerőltető, de hosszútávú sportmozgások (napi negyven-hatvan perc) és a változatos étrend, de a megfelelő időtartamú (hét-nyolc óra) alvás is fontos az ideális testsúly eléréséhez.

Legfontosabb, hogy legyünk türelmesek! Kitartás, türelem, hosszútávú életmódváltás nélkül nem lehet tartós eredményt elérni e téren sem.