A szénhidrát, testünk üzemanyaga

Szervezetünknek energiára van szüksége a mozgáshoz, az alapvető fiziológiai funkciók ellátásához és az agy megfelelő működéséhez is. Kevesen tudják, hogy ez utóbbi talán a “legpazarlóbb” szervünk, hiszen a testtömegnek mindössze két százalékát teszi csak ki, viszont a bevitt teljes energia mintegy negyedét használja el. Legegyszerűbben szénhidrátokkal tudjuk pótolni ezt.

A mindennapi étkezés során létfontosságú a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitele, ennek hiányában fáradtság, mardosó éhség és evési kényszer jelentkezhet. A szénhidrátok ideális aránya a napi étkezések során 55-60 százalék körüli, férfiak számára az ajánlott mennyiség 4-6 gramm kilogrammonként, nők esetében 3-4 gramm kilogrammonként.

A szénhidrátok szerves vegyületek. Szénből, hidrogénből és oxigénből állnak, amelyek testünk energiaellátásának a fő forrásai. Szervezetünk a bevitt szénhidrátot két részre bontja: széndioxidra, amit kilélegzünk, vízre és a folyamat eredményeként energiát termel: 1 gramm szénhidrátból 4,1 kalóriát. Bármilyen szénhidrát tartalmú étel elfogyasztása esetén ez történik, de nem mindegy, hogy mennyi idő alatt zajlik le a folyamat.

Egyszerű szénhidrátok:

Cukor, fehér kenyér, péksütemények, magas cukortartalmú gyümölcsök, cukrozott üdítők fogyasztása esetén gyorsan, mert ezek egyszerű szerkezetük miatt könnyen emészthetők, emiatt drasztikusan megemelik a vércukorszintet. Ugyanilyen gyors viszont a cukorszint visszaesése is, ami újra energiahiányt, éhségérzetet eredményez.

Összetett szénhidrátok

Ilyen például az étkezési korpa, zabpehely, búzacsíra, rizs, teljes kiőrlésű kenyér, rostos gyümölcsök, zöldségek. Egészségesebb a fogyasztása, mert ezek nevükből adódóan jóval összetettebbek, mint egyszerű társaik, emiatt lassabban emésztődnek, kevésbé gyorsan emelik a vércukorszintet. A bevitelükkel járó energianövekedés így folyamatos, hirtelen megugrás helyett lineáris tud lenni. Fentiek miatt ezeknek a fogyasztása ajánlott, főleg, ha diétázol.