Jelenleg luxusnak számít, pedig a téli rekreáció meghatározó eleme a szaunázás. Bemutatjuk miért fontos most is.

Sajnos jelenleg, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt nehezebben elérhető, de a kellemetlen őszi időjárásban kifejezetten élvezetes rekreációs program a szaunázás.

Man Sweating In Sauna stock photos and royalty-free images, vectors and  illustrations | Adobe Stock

Az úszás mellett a gyógyvizes medencékben való üldögélés is jó hatással lehet szervezetünkre, de ami nyáron is igen jótékony hatású, az a szauna. Ezt a látszólag teljes passzivitásra kényszerítő, de mégis egészségünket javító módszert sokan ismerik, de kevesen használják megfelelően. Pedig a szabályok nem túl bonyolultak: tölts el 10-15 percet a 70-90 fok közötti hőmérsékletre hevített kis fabódéban, aztán ugorj a hideg vizű medencébe, vagy legalább zuhanyozz le 20 foknál hidegebb vízzel. Öt-tíz perc pihenő után jöhet egy, esetleg két ismétlés, kinek-kinek közérzete, egészségi állapota szerint.

Itt fontos megjegyezni, hogy a komolyabb szívpanaszokkal küzdők számára nem javasolt a szauna használata, de a légúti problémákkal, megfázással küzdők számára megoldást jelenthet. Sokat mond a módszer hatásáról, hogy még az aktívan sportolók edzés utáni regenerációját is elősegíti.

Számukra, de a „közönséges földi halandók számára” is remek méregtelenítési eszköz, ilyen módon az egészséges életmód kitűnő kiegészítője.