Téli leves az otthon sportolóknak: Corn Chowder, a krémes és laktató amerikai kukoricaleves

chowder egy sűrű, egytálételnek is beillő leves, ami leggyakrabban kukoricával és krumplival készül, kiegészítve más zöldségekkel, sokszor baconnel vagy más húsfélével és tejszínnel, majd félig összeturmixolva, magával sűrítve ily módon kerül az asztalra.

Rengeteg lehetőség rejlik benne, bármilyen zöldség mehet bele, gyors és nagyon egyszerű, pénztárcabarát és laktató – most egy olyan változatot mutatunk, ami tisztán növényi és mindenmentes, tejszínnel vegetáriánus, egy kis pirított baconnel feturbózva húsos is lehet.

Cooking Professionally

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (350 g) vagy fagyasztott csemege kukorica
  • 35 dkg krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • fél kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl alaplé – vagy víz + bio leveskocka
  • 2 dl kókuszkrém vagy tejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors
  • 2 szelet bacon – opcionális

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a krumplit, a répát és a húsos paprikát felkockázzuk. Egy lábasban a felforrsított olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a többi előkészített zöldséget, a kukoricát és a fokhagymát, kevergetve 2-3 percet pároljuk, majd felöntjük az alaplével és a tejszínnel vagy kókuszkrémmel, sózzuk, borsozzuk, és forrás után takarékra véve, félig lefedve kb. 25 percet főzzük.

Ha puha a krumpli, botmixerrel ízlés szerint pépesítjük – ez nem krémleves, csak egy kicsit sűrűbbé teszi a turmixolás, de jó, ha maradnak benne bőven darabkák.

Azonnal tálalhatjuk, ízlés szerint egy kis snidlinggel vagy petrezselyemmel meghintve, de süthetünk hozzá felaprított bacont is, amit ki-ki belekeverhet a saját levesébe.

 

forrás: Cookta.hu