Nem szabad leállni a sportolással csak azért mert jönnek a hűvösebb napok! Tények a veszélyekről!

Ha kezd igazán hideg lenni, a tél beálltával sokan megfelelő ruházat, illetve ismeret hiányában beszüntetik a szabadtéri sportot. Rosszabb esetben tavaszig egyáltalán nem mozognak, jobb esetben a fitnesztermek mélyén spinningelnek , illetve a futópadokon gyűjtik a kilométereket.

What to wear on your winter run | UPMC MyHealth Matters

 

Mielőtt az előbbi mellett döntenél, vagyis teljesen leállnál a mozgással télre, fontold meg a hátrányhegyek miatt! A rendszertelen életmód komoly megterhelésnek teszi ki a szervezetet, mert a változás – lehet akár jó irányú, akár rossz irányú a fejlődés – stresszhelyzetet jelent, ami kockázatokkal jár.

A leállás veszélyei:
– A jojóeffektus és következményei: hízásnál ingerlékenység, fáradékonyság, magasabb vérnyomás, a vércukor- és koleszterinszint megugrása; fogyásnál a koncentráció csökkenése.
– Az izomzat elsorvadása, majd tavasszal a fejlesztése és újbóli felépítése is sok energiát, és sok-sok hetet igényel.
– A csontváz, a szalagok és az ízületek pedig egyáltalán nem tudnak alkalmazkodni a fél évnél rövidebb idejű változáshoz, és sérülékennyé válnak.

A teremben történő edzés sokkal kevésbé káros a szervezetre, sőt, vannak helyzetek, amikor kifejezetten előnyös lehet. Szmogban például, ami egy évben többször tíz napon át nehezíti a nagyvárosokban lakók életét, vagy hideg szélben, esőben, extrém hidegben nemcsak az idősebbeknek, szívbetegeknek kell óvatosan terhelni a szervezetüket, hanem mindenkinek, így a sportolóknak is.

A téli teremedzés előnyei:
– Nem kell hozzászokni a hideghez, nem kell védekezni a megfázás ellen.
– A rehidráció – vagyis a megfelelő folyadékbevitel – is könnyebb teremben, mint szabadban.
– A ritmusfutás felmérését, versenysebességünk meghatározását, vagy hogy milyen sebességgel meddig tudunk futni – ha nincs GPS karóránk, vagy „okosabb” telefonunk –, ugyancsak könnyebb a szalagon meghatározni.
– A helyes mozgás kialakításához egyszerűbb képzett szaktanácsadót találnunk, mint kint a szabadban az útszélen.