Hogyan érdemes konditermet választani? Melyik mozgásközpont a legjobb?

Az őszi szezon a konditermek életében az egyik erős időszak. Ilyenkor sokan kezdenek foglalkozni a beltéri sportokkal, és megnövekedett munka mellett a legkönnyebben elérhető edzésformákat választják. A mozgásközpontok tálcán kínálják a megoldásokat, széles a kínálat, ezért nehezen lehet dönteni, hogy hova menjünk edzeni. Az alábbi kritériumok alapján érdemes meghozni a döntést!

 

Majdnem mindenhol van ingyenes próbaalkalom

Először kipróbáljuk, aztán döntünk! Próbáljunk ki több fitneszstúdiót, így lesz több alternatíva, amelyek alapján megfontolt döntés hozható. A legjobb, ha abban az időszakban megyünk próbaalkalomra, amikor alapjában is szeretnénk edzeni. Ekkor tökéletes képet kaphatunk arról, hogy mennyire van tele az öltöző, az edzőterem vagy épp a csoportos óra.

Nyugodtan kérdezzük meg a már oda járókat, hogy mi a véleményük, hogy tetszik nekik a terem, mekkora tömeg van általában, milyen negatív dolgokat tapasztaltak. Ha egy alkalom után nem tudunk dönteni, nyugodtan próbáljunk ki más helyeket is, a tapasztalatokat és persze a költségeket is írjuk fel. Nézzük meg, hogy kínál-e valami extrát a fitneszstúdió kezdőknek, van-e edzésterv, amit követhetünk!

A megfelelő gépek a megfelelő mennyiségben

Minden kardió- és erősítő gépnek az optimális számban meg kell lennie a konditeremben, hogy sehol se kelljen sorban állni. Fontos, hogy a gépeket minden sportolóra be lehessen állítani (ülésmagasság, súlyok és így tovább) és legyen ott valaki, aki ebben tud segíteni! Súlyzóknak is célszerű megfelelő mennyiségben rendelkezésre állni, optimális, ha egy kilogrammos súlytól fokozatosan növelve vannak az edzéseszközök.

 

Csoportos órák

Ha csoportos órában gondolkodunk, mint zumba, aerobik, pilates, jóga vagy épp spinning, akkor nézzük meg, kik az edzők, milyen az óraválaszték és persze a legfontosabb, van-e hely a csoportokban! Fontos, hogy nincs-e tömeg, tud-e szükség esetén az oktató körbejárni és biztatni, vagy a helytelen tartásunkat kijavítani.

Fitnesz és wellness

Nézzük meg, hogy milyen wellness szolgáltatásokat kínál a konditerem! Van-e medence, esetleg aqua-fitnesszel, van-e szauna, masszázsra lehetőség? Egy-egy kimerítőbb edzés hatékonyságát is növelni tudják az ilyen plusz szolgáltatások, amellett, hogy kikapcsolódásnak, relaxációnak is tökéletesek.

Atmoszféra és extrák

Lehet, egy konditeremnél nem ez az elsődleges, de hosszú távon ez tart minket ott, vagy épp taszít el a helytől. Milyen az atmoszféra? Barátságosak, kedvesek az emberek, edzők? Tiszta az öltöző, megfelelő a biztonság? Ezen kérdésköröket is érdemes már az elején felírni a pro-kontra listánkra.