Futottál ma a Hungaroringen? Tippek a regenerálódáshoz.

Ma nagyon sokan teljesítették az Ring Run futóversenyt a Hungaroringen, és sokaknak ez volt az első alkalom. Nekik újdonság lehet a holnap jelentkező izomláz, és a következő napok fáradtsága. De a rutinosabb futóknak is érdemes felidézni, mitől lesz gyorsabb a regeneráció.

A mai  félmaraton után minden esetben szükséges a pihenő és a regeneráció, de a rövidebb távok sprintereinek is azt javaslom, hogy a verseny után kompressziós lábszárat hordjunk. A lábunkat főleg az ülőmunka és a vezetés esetén védjük a keringés pangásától, a trombózis veszélyétől.

Öltözzünk alaposabban, mert a nem látható immunrendszerünket is megviseli a kihívás, főleg, ha először tettük ki magunkat a 21 kilométer kényének-kedvének. Vitaminos táplálék-kiegészítőkkel támogassuk a komplex – az első napon több szénhidrátot, majd több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó – étrendünket.

Nyugodtan erősítsük antioxidánssal is, például fogyasszunk szőlőmagot vagy igyunk másfél deci vörösbor az egyik napi étkezés után. Menjünk el meleg fürdőbe, esetleg egy könnyebb masszázst is beilleszthetünk.

A hét második felében akár úszással, akár sétával kezdjük lassan az óvatos, könnyű, nem túl hosszú, néhány tíz perces terheléseket, de az sem nagy baj – különösen az első bálozók esetében – ha akár egy hétnél tovább is tart a pihenő. Figyeljünk oda, mert a testünket alaposan próbára tettük, szükség van a teljes regenerálódásra, ha erre nem adunk neki elég időt, akár bajt is okozhatnak a túl korán elkezdett keményebb edzések