A gyorséttermi hasábburgonya meglepő titka!

A pár éve több magyar hírportálon is megjelent, hogy Grant Imahara, a „Mythbusters” (vagyis az Állítólag) egykori műsorvezetője elment az egyik jól ismert gyorséttermi lánc egyik amerikai „sültkrumpli gyárába”, és tizenkilenc összetevőt azonosított a termékben. Ezek közül csak az egyik volt a burgonya…

A french fry shortage could be coming after weak potato harvest

 

Nagyon furcsa, képmutató ez az ijedelem, hiszen mégis csak egy élelmiszeripari cégről beszélünk. Nem várjuk el tőlük, hogy hátul vágják le az állatokat, és hámozzák a krumplit két vásárló között. Nyilván a máshonnan szállított alapanyagokat kezelik is, napokra vagy akár hetekre stabilizálják az állapotát. Nem szeretnék belemenni abba a régi vitába, hogy a gyorséttermi élelmiszerek mennyire egészségesek vagy nem egészségesek, de pontosan tudjuk, hogy szerethetőre készítik őket, élelmiszeripari szempontból maximális biztonsággal tárolják és nagy precizitással azonos minőségűre készítik. Apropó precizitás!

Akkurátus munka, amelynek végén mindig ugyanazt a tápláló (hizlaló), de finom ételt kapjuk, égett olaj és szenes végtermék nélkül! Valószínűleg rossz ízű krumplit nem kapott senki a multi gyorséttermekben, viszont égett olajban sült kolbászt, lángost, palacsintát már sok más “maszek” büfében láttunk, néhol gyomorforgató a túlhasznált olaj szaga. (Na jó, a nyár csúcsa egy három órás kerékpározás után egyértelműen a fokhagymás, sajtos, tejfölös lángos…)

De van alternatíva! Az édesburgonya hazánkban is egyre elterjedtebb. Előnyeiről, és egyszerű elkészítéséről a www.cookta.hu oldalán olvashattok:

http://www.cookta.hu/hir/20170602-sult-krumpli-maskepp-edesburgonyabol-egeszsegesebben