Túrázásra… terepfutásra… vagy akár nehezebb hegyi kerékpározásra: Nagy-Kevély, az igazi csúcsélmény

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését követően jobban értékeljük a szabadban mozgást, felértékelődött a természetben járás lehetősége. A népszerű kirándulóhelyeket nem véletlenül zárták le a járvány tetőzésének idején, mindenki szabadulni akart a négy fal közül. Már szabadon indulhatunk bárhova az országban. Most a Nagy-Kevélyt ajánljuk, ahol még az Egri vár másolatával is találkozhatunk.

térkép: https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/a-kevelyek-gerincutja/23249195/#dm=1

Szerencsések vagyunk, hiszen Budapest közvetlen közelében és városhatáron belül is számos csúcs található, de kevésen élhető át az igazi csúcsélmény. Jó példa erre Dobogó-kő, ami habár tengerszint feletti magasság szerint top favorit, de mégis egy több focipályányi “fennsík” a hegycsúcs. A Nagy-Kevély ilyen szempontból kiemelkedő, hiszen a felső régiójában igazi sziklás, hegyi élményt nyújt, a csúcson pedig szinte 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk.

 

Megközelítése számos irányból lehetséges.

Csillaghegyről is indulhatunk, nem sokkal a HÉV-állomás után az Ürömi úton kezdődik a piros sáv (P-) jelzés. Róka-hegy alatt kanyarogva igazi vadregényes útvonal ér ki szántók közé, majd keresztezi a Budakalászi utat. Ide érhetünk ki akkor is, ha Békásmegyer-Ófalu felől a piros kereszt (P+) jelzésen haladunk.

Ezekből az irányokból a hegy keleti oldalát érjük el, előbb az Ezüst-Kevélyre kell felmásznunk, majd innen jutunk el a Nagy-Kevélyre.

Ha Budakalászról a Kőbánya úton a zöld sávot (Z-) vesszük célkeresztbe, akkor a Kevély-nyeregbe lyukadunk ki, ami a Nagy-Kevély és a Kis-Kevély között található. Ide érünk akkor is, ha Pilisborosjenőről a kék sávon haladunk.

Túrázva, futva ajánljuk bejárni ezt a környéket, garantáljuk, hogy hatalmas élményben lesz részed. Mountain bike-ozásra csak nagyon technikás, tapasztalt sportolókat biztatunk itt, kifejezetten technikás a talaj.

 

Extraként, különlegességet is felfedezhetünk a környéken:  Gárdonyi Géza Egri Csillagok c. művéből Nemeskürty István forgatókönyvéből Várkonyi Zoltán rendezte az azonos című filmet. A magyar filmtörténet legnagyobb szabású csatajelenetét, az egri vár ostromát, itt forgatták több ezer statiszta részvételével. Egy gondozott tisztás közepén állnak a filmből is ismert vár maradványai, laikusok tényleg egy középkori vár területén érezhetik magukat. Emléktáblát is találunk a hangulatos romok között

forrás: https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/nagy-kevely

A pilisborosjenői "egri vár" SC - YouTube