Most kezded a futást? Ezekre a dolgokra figyelj! Jótanácsok profiktól!

Egyre többet süt a nap, akár 10 fok fölé is megy néha a hőmérséklet, és a madarak is csicseregve ugrándoznak ágról-ágra. Ezek is a közelgő tavasz jelei, és az is, hogy egyre több ember tör ki a téli bezártságból, és keres aktív kikapcsolódást magának. Ilyenkor kap mindenki lendületet, és a rekreációs sportok legegyszerűbb módja, a futás. Sokan ilyenkor döntik el, futni fognak szabadidejükben. De körültekintően kell kezdeni, vannak olyan alapok, amiket figyelembe kell venni. A most kezdő futóknak tudunk ajánlani egy jól összeszedett listát, mindent megtudhattok a Runner’s world szakértőitől.

Képtalálatok a következőre: runner woman springtime

 

Eddig sosem edzettél, és úgy érzed, most jött el az idő? Korábban többféle sportot kipróbáltál, de csak most kaptál kedvet a futáshoz? Igazából teljesen mindegy, mi az ok, amiért futni szeretnél, a lényeg, hogy eldöntötted, belevágsz. Ám ahhoz, hogy sikeres legyen az edzésed és hosszú távon az életed részévé váljon a futás, kell, hogy megszeressd, hogy pozitív élményekkel térj haza mindegy egyes alkalom után.

Hiába edzettél korábban, a futás akkor is más, másként kell rá készülni, mint egy jógaórára vagy egy erősítő edzésre. Fogadd meg a szakértők tanácsait!

Olvasd el ezt is! Kezdőknek: 6 tipp, hogy sokkal, de sokkal jobb futó legyél

  1. Töltekezz megfelelően!

Edzés előtt az egyik leglényegesebb dolog az üzemanyag: gondoskodj arról, hogy futás előtt körülbelül 2 órával egyél: a lassan felszívódó szénhidrát ideális ilyenkor. Egy szelet zabpelyhes süti vagy müzliszelet egy kis mogyoróvajjal; banán joghurttal vagy egy adag édesburgonya humusszal remek választás. De jöhet a zabkása is gyümölccsel! Emellett egész nap figyelj a megfelelő fogyadékbevitelre, sőt, az edzés előtti és utáni napon érdemes a szokottnál is többet inni!

  1. Kezdj 20-30 perccel

Eszedbe se jusson hosszabb futással indítani életed első futását: a 20-30 perc bőven elég. Futnod sem kell ám végig: sétálj közben bátran, és nézegess edzésterveket arról, milyen ütemben kellene váltogatni a sétát és a futást.

  1. Keresd a legideálisabb terepet!

Kezdésnek csakis valami közeli helyet válassz, ahol lehetőleg sík terepen futhatsz. Egy sportpálya, egy park vagy egy edzőpark erre tökéletes!

  1. Nem számít a távolság

Fogadd el, hogy eleinte nem a távot nézed, hanem az időt, ha edzel: most csak az a fontos, hogy azt a 20-30 percet kibírd a lábaidon sétával és futással. Ha ez már profin megy, akkor szépen lassan építheted tovább az edzéstervedet!

Olvasd el ezt is! Jöhet egy brutál kardióedzés? Akkor vedd elő az ugrálóköteledet!

  1. Nem mindegy, mit viselsz!

A hideg időben a réteges öltözet, a jól szellőző anyagok a lényeges szempontok. A futónadrág is hasznos dolog, mert kényelmes benne a futás, nőknek pedig a sportmelltartó kifejezetten fontos a mellek épsége miatt. A futócipő pedig nem kérdés, hogy az edzés egyik leglényegesebb eleme:

  • Érdemes sportboltban, szaküzletben vásárolni olyat, ami a lehető legkényelemsebb a lábadra. Minden márka méretezése más és más: érdemes időt és energiát szánni a kényelmes futócipő keresésére. Ebben nem csak az edzés megy jobban, de sok sérülést elkerülhetsz vele.
  • Ha a lábad felmelegszik edzés közben és kicsit meg is dagad, érdemes fél mérettel nagyobbat venni. Így elkerülöd a rettegett fekete körmöket is.
  • Nem mindegy, milyen terepen edzel, így amikor cipőt vásárolsz, mindenképp úgy kérj segítséget, hogy elmondod, hol fogsz általában edzeni.

 

Forrás: https://www.runnersworld.hu/