Guggolás a futó edzések kiegészítéseként? Videós bemutató a helyesen kivitelezett gyakorlatokkal

A comb- és farizmok erősítésének egyik alapvető gyakorlata a guggolás, azonban sokan még mindig a gyerekkorunkból ismert megoldást használják, miközben az többet árt, mint használ. A teljes leguggolástól a boka, a térd, de még a csípő ízületei is sérülhetnek, így fontos, hogy ezt a módszert messzire elkerüljük. Megmutatjuk most a csatolot videóban, hogyan guggoljatok helyesen, gyakoroljatok, rögzüljön alaposan! Ha jobban érzitek utána a combotokat, mint korábban, az nem a véletlen műve: a gyakorlat megfelelő kivitelezésével az ízületeket óvjuk, de az izmokat hatékonyabban dolgoztatjuk! Hajrá!

 

De miért is olyan fontos ez a gyakorlat a futóknak?

Megelőzi a sérüléseket

A gyenge izmok többféle sérüléshez is vezethetnek. A guggolás segít az izmok, ízületek, kötőszövetek rugalmasságának fejlesztésében, közben pedig erősíti a térdedet, bokáidat, csípődet és a hátad alsó részét is.

Segít a szervezet megfelelő működésében

Ahhoz, hogy a szervezeted megfelelően működjön, a belső szerveknek is jól kell végezniük a dolgukat. Ha odafigyelsz arra, hogy teljes mozgástartományban végezd, a guggolás segíthet abban, hogy megfelelő mennyiségű folyadék és tápanyag jusson a szövetekhez, belső szervekhez, mirigyekhez.

Fejleszti a képességeidet

Ahogy idősödsz, a törzsednek és lábaidnak keményebben kell dolgozniuk futás közben. A guggolás a törzsizmaidat is erősíti, emellett javít az egyensúlyérzékeden is.

A hétköznapokban is segít

A guggolás funkcionális gyakorlat, vagyis olyan mozdulatsort hajtasz végre közben, amit a hétköznapi életben is hasznosíthat

forrás: https://www.runnersworld.hu/guggolas-elonyei-92395