Ring Run futóversenyre készülők felszereléséhez: ezért fontos a speciális futózokni

A Ring Run futóverseny több távon teljesíthető, ezért sokaknak ez lesz az első versenyük. A kezdő futók – bocsánat, pontosítok: a futás elkezdése előtt álló elkötelezett életmódváltók – néhány látványos és fontos elemét látják a futásnak. Sok helyen felhívják rá a figyelmét, így talán a legtöbbjük tisztában van vele, milyen fontos a célnak megfelelő futócipő. És a zokni? Az is fontos lenne?

Kapcsolódó kép



Fontos bizony! Ráadásul az egyik legolcsóbb és egyben leghasznosabb kiegészítő sporteszköz a futáshoz. El is mondom, hogy miért! A technikai zoknik előtti korban egy-egy futás után facsarni lehetett a zoknikból az izzadságot. A pamutzokni ugyanis rosszul „viselkedett”. Először csak a kisebb, majd egyre nagyobb területeken fogta meg a párát, és átnedvesedve nemcsak az izzadtság továbbítását tette lehetetlenné, de a hőleadást is blokkolta, így a lábfej túlmelegedését és további elázását erősítette. Azt pedig nem kell ecsetelni, mi mindennel járhat, ha a nedvességtől felpuhul a bőrünk, és azokon a felületeken, ahol nagy súrlódásnak van kitéve, kisebesedik, felhólyagosodik.

A nedvességtől csúszkáló pamutzoknik korában akár a lábkörmeinek is búcsút inthetett egy hosszú futás után a sportoló, ma viszont már nem nagy kunszt lefutni egy maratont – a legapróbb hólyagok kialakulása nélkül.

A szintetikus technikai zoknik nemcsak a lábfejet fogják össze enyhe kompressziós képességükkel (ezáltal a lábfej szalagjait tehermentesítik), de hosszabb időn át száraz, hűvös maradhat lábunk.

A forróbb versenyeken a triatlonban gyakran alkalmazunk teljes testes hűtést (magyarul magunkra borítjuk a vizet), ilyen esetekben többnyire nem kerülhetjük el zoknik elázását. Jó hír, hogy a szintetikus zokni – a pamuttal ellentétben – nem tartja meg sem a vizet, sem az izzadságot, és nedvesen kevésbé hajlamos a gyűrődésre, ami kellemetlen helyzeteket teremthetne futás közben.

Ráadásul öregedő cipőszivacsunk, vagy a nagy hidegben merevebbé váló sarokcsillapításunk egy új sportzokni segítségével időlegesen helyettesíthető, a jó technikai zokni nemcsak kényelmesebbé teszi futásunkat, ízületi sérüléseink kialakulását is csökkentheti. Ezért mondom, hogy az egyik legolcsóbb és leghasznosabb kiegészítő sporteszköz a futáshoz.