Tudtad? Ilyen is létezik: okosruha futóknak!

A különböző okosórák és alkalmazások már rengeteget segíthetnek neked futás közben. Az ezerféle GPS útba igazít, akárhol is vagy, és a szuper vízhatlan futókabátok már mind légáteresztőek és kényelmesek. Azonban, mit szólnál ahhoz, ha a teljes futóruházatod „okossá” válna? Az egyik sportszergyártó cég már elképzelte, az eredmény hihetetlen!

 

 

Az egész a hőszabályozáson alapszik. A szervezeted is a folyamatos hőszabályozással tartja fent a homeosztázist, azaz izzadsz, ha meleged van, amitől lehűlsz egy kicsit, és dideregsz, amikor fázol, ettől felmelegszel. Az egyik sportszergyártó cég új ruházata is arra törekszik, hogy különböző helyzetekben szabályozza a tested hőmérsékletét.

Az okosruha szövete az izzadtságra reagál. Amint nedvességet érzékel, vagyis azt, hogy izzadsz, azonnal „megnyílik”, teljesen légáteresztővé válik. Ez természetesen szabad szemmel nem látható. Az eredmény viszont igen: a sokkal kellemesebb, és kényelmesebb futás élménye.

Marlen Esparza, futót idézve: „Ha jól érzem magam, jól is csinálom, amit csinálok.” Mindeközben a sportszergyártó cég több kutatócsoportja is azon dolgozik, hogy tökéletesítse a jövő futóruházatát.

„Szabályozni tudjuk a pontos hőmérsékletet és a páratartalmat – mondja Matthew Nurse, a cég kutatólaborjának vezérigazgatója. – Pontosan alkalmazkodni tudunk bármilyen időjáráshoz a világon.”

Ez kifejezetten jó hír a futók és más sportolók számára. Ezzel a találmánnyal mindegy, milyen időjárás mellett veted bele magad a kemény edzésbe, a futóruházatod alkalmazkodik, és szabályozni fogja a testhőmérsékleted.

Forrás: womensrunning