Újabb 22 élsportoló részesül a BOM Alapítvány által 10. alkalommal meghirdetett Berzeviczy Albert Ösztöndíjban

A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány 22 élsportolónak adott Berzeviczy Albert Tanulmányi Ösztöndíjat, így a 2023-as évben az alapítvány összesen 59 fiatal tehetségnek 22 millió forint értékben finanszírozza a tanulmányait.

A BOM Alapítvány immár tizedik alkalommal hirdette meg programját, amelyre összesen 106 pályázat érkezett be. Az alapítvány olyan olimpiai vagy paralimpiai kerettagok jelentkezését várta, akik önköltséges képzésben vagy állami ösztöndíjasként folytatnak felsőfokú tanulmányokat élsportolói karrierjük mellett. A benyújtott pályázatokat az előző évek gyakorlatához hasonlóan a BOM Alapítvány kuratóriumi tagjai értékelték, és végül 22 olyan fiatal tehetség számára ítéltek oda támogatást, akik már bizonyítottak olimpián, paralimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon.

Az újdonsült ösztöndíjasokkal együtt az idei évben már összesen 59, a Magyar Olimpiai Bizottság első és a Magyar Tudományos Akadémia leghosszabb ideig regnáló elnökéről elnevezett Berzeviczy Albert Ösztöndíjprogram indulása óta pedig már több mint 190 sportoló továbbtanulását finanszírozta az alapítvány.

Egyedülálló ösztöndíj- és mentorprogramjának köszönhetően a BOM számos olyan tehetséget kísérhetett végig eredményes olimpikonná vagy paralimpikonná válásuk útján, mint Ekler Luca, Gulyás Michelle, Keszthelyi-Nagy Rita, Kiss Péter Pál, Márton Anna, Olasz Anna, Péni István, Rasovszky Kristóf.

Hadvina Dóra, a világ- és Európa-bajnok sportoló, aki a tokiói olimpián a kajaknégyes tagjaként az olimpiai bajnoki címet is megszerezte, első alkalommal kap Berzeviczy Albert ösztöndíjat. „Jól sikerült a szülés utáni felkészülésem, most pedig egy négyhetes portugáliai edzőtáborba készülök. Nagyon örülök a lehetőségnek, amit az ösztöndíj biztosít, pláne, hogy egyszerre több területen is helyt kell álljak.” – jelentette ki Hadvina.

Iván Bence Márk, paraúszó, aki a tokiói paralimpián 9. helyen végzett 200 m úszásban, edzői tanulmányai lezárásához kap most segítséget ösztöndíjunk révén. „Megtisztelő számomra, hogy kiválasztottak a Berzeviczy Albert Ösztöndíjra, és hogy most már én is a BOM Alapítvány által létrehozott sportolói közösségéhez tartozhatok.” -mondta el a parasportoló.

„A tanulmányi programunk fennállása óta több ösztöndíjasunk is olimpiai és paralimpiai érmesnek, pontszerzőnek mondhatja magát, ami nagy öröm számunkra, és egyben fontos visszacsatolásul szolgál arról, hogy az alapítvány támogatásai jó helyre kerültek.” – jelentette ki Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM kuratórium elnöke.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a 10. alkalommal meghirdetett Berzeviczy Albert Tanulmányi Ösztöndíj nagy népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy felhívásunkra 106 pályázat érkezett. Az évek során presztízs lett BOM-ösztöndíjasnak lenni, és hisszük, hogy a tagság egy életre szól.” – tette hozzá Váradi-Bóta Kinga, a BOM Alapítvány főtitkára.

A BOM Alapítvány Berzeviczy Albert Ösztöndíjának 2023. évi ösztöndíjasainak névsora:

Pályázó neveSportágOktatási intézmény, szak
Hadvina DóraKajakDebreceni Egyetem / kereskedelem és marketing
Krizsán XéniaAtlétika /öt- és hétpróbaTestnevelési Egyetem / BA edző
Tóth KrisztiánJudoTestnevelési Egyetem / BA edző
Szilágyi DorottyaVízilabdaEszterházy Károly Katolikus Egyetem / edző
Kiss ErikParakajakEszterházy Károly Katolikus Egyetem / edző
Iván Bence MárkParaúszásPécsi Tudományegyetem / edző
Németh NándorÚszásTestnevelési Egyetem / BA edző
Bácskai Sára LucaGyorskorcsolyaBudapesti Corvinus Egyetem / gazdálkodási és menedzsment
Balogh Mátyás LászlóÍjászatTestnevelési Egyetem / BA edző
Kropkó MártaTriatlonBudapesti Gazdasági Egyetem / kereskedelem és marketing
Büki Lili AdélVívás / párbajtőrEötvös Lóránd Tudományegyetem / nemzetközi gazdálkodás
Keszthelyi Zsombor PéterVívásPázmány Péter Katolikus Egyetem / jogász
Veres RolandÖkölvívásTestnevelési Egyetem / BA edző
Szabados NoémiBirkózásTestnevelési Egyetem / sport és rekreációszervezés
Koleszár Mihály BálintÖttusaEötvös Lóránd Tudományegyetem / programtervező informatikus
Tóth OrsolyaKosárlabdaBudapesti Gazdasági Egyetem / kereskedelem és marketing, angol nyelvű képzés
Mizsei Márton ZoltánVízilabdaBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem / gépészmérnök mesterképzés
Kurucz LeventeKajakPenta Unió Zrt / mérlegképes könyvelő
Ugrai Panna NóraÚszásHódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum / sport
Vindiy-Tóth Lili AnnaAtlétikaMagyar Agrár – és Élettudományi Egyetem / vezetés és szervezés
Mezei PetraÖkölvívásMiskolci Egyetem / turizmus – vendéglátás
Rugonfalvi-Kiss JankaKajakBessenyei György Gimnázium