Mit tegyünk a narancsbőr ellen?

 

A narancsbőr egyes becslések szerint a nők 80 százalékát érinti. Bár krémek és csodaszerek garmadája vásárolható meg a kezelésére, mi más módszert ajánlunk.

A csípőn, combon és fenéken lévő zsírpárnák a női szervezet energiaraktárai. A nők kötőszövete, különösen terhesség alatt és után meglazul. Hogy mennyi zsírsejt rakódik le a szövetekbe, elsősorban genetikai kérdés, de ha a zsírraktározás és felépítés egyensúlyban van, a cellulitisznek nincs esélye.

Zsírdús táplálkozás esetén viszont a sejtek akár százszorosukra képesek növekedni, a bőr felszíne dimbes-dombos lesz, elveszti feszességét. A másik ok az ösztrogén hormon, amelynek szintje serdülő korban, terhesség alatt és fogamzásgátló tabletta szedése esetén megemelkedik. Kevesen tudják, hogy a férfiaknál is kialakulhat narancsbőr, ha a férfi-női hormon egyensúly valamilyen oknál fogva felborul.

Természetesen, mint minden zsírlerakódással járó szervezetünkben zajló folyamat ellen, a narancsbőr ellen is mozgással tehetünk a legtöbbet. A sport nélküli élet, a mozgáshiány az anyagcserét és a vérkeringést minimális szintre csökkenti. A következmény: a víz és a salakanyagok lassabban és csak részben távoznak, egy részük a kötőszövetekben felhalmozódik.

Az izmok oxigénhiánytól szenvednek, pedig oxigén a zsírégetéshez feltétlenül szükséges. A megoldás kézenfekvő: többet és intenzívebben kell sportolni. A percenkénti 120-as pulzusszám környékén végzett ciklikus mozgások, mint a futás, kerékpározás és az úszás a leghatékonyabb zsírégetők.

Persze az sem mindegy, hogy az elégetett kalóriákat, lebontott zsírsejteket mivel pótoljuk. A zsírsejtek „imádják” a hasábburgonyát, majonézzel nyakon öntve. Az állati zsírok, a túl sok cukor és só, a kávé és alkohol fogyasztása a cellulitisz burjánzásához vezet. A kiegyensúlyozott, sok zöldséget, gyümölcsöt, rostanyagot tartalmazó étrend, ha nem is szünteti meg a narancsbőrt, de kiéhezteti a zsírsejteket, így a kötőszövet feszesebbé válik. A narancsbőr elleni másik fontos fegyver a víz, amiből fogyasszunk bőségesen, legalább napi másfél-két litert.